Magyar nőt vettek őrizetbe a mexikói drogháborúban

MTI/Index
2011.07.14. 06:54

Őrizetbe vették a Los Zetas drogkartel 13 tagját, köztük egy magyar nemzetiségű nőt, jelentette a mexikói sajtó.

A beszámolók szerint a mexikói hadsereg a déli kikötővárosban, Puerto Escondidóban ütött rajta a kartelen. A rajtaütés során valóságos fegyverarzenált foglaltak le a bűnözőktől, illetve két kisteherautót és rabolt holmikat. A banda tagjainál - tíz férfinál és három nőnél - nyolc puskát, négy pisztolyt, két kézigránátot, 86 tárat és 2382 darab lőszert, katonai felszereléseket és bilincseket találtak.

A Los Zetas az egyik legnagyobb mexikói kartell, főszereplője a már több tízezer halálos áldozattal járó drogháborúnak.

A kartell őrizetbe vett magyar tagjával kapcsolatban a mexikóvárosi magyar nagykövetség egyelőre nem nyilatkozott. A Külügyminisztérium sajtóosztálya az adatvédelmi okokra hivatkozva nem adott tájékoztatást. Annyit közöltek, a mexikóvárosi magyar nagykövetség konzulja minden, a törvényben előírt lehetséges érdekvédő lépést megtesz, mihelyt a mexikói hatóságoktól megkapja a hivatalos értesítést vagy visszaigazolást az őrizetbe vételről, és ellenőrizte az érintett személy magyar állampolgárságának fennállását.

A foganatosított konzuli védelem kiterjed az őrizetbe vett személlyel való kapcsolatfelvételre, a jogi lehetőségeiről való átfogó tájékoztatására, a tanácsadásra, szükség esetén a kirendelt vagy a választott védőügyvéddel való közvetlen egyeztetésre, valamint a tolmács biztosíttatására. Ugyanígy a fogva tartott személy azon hazai hozzátartozóival való kapcsolatfelvételre, akiknek értesítését kéri. Az ügyet ezt követően a konzuli szolgálat folyamatos figyelemmel kíséri, mindvégig tartva a kapcsolatot az érintett magyar állampolgárral, figyelemmel kísérve a fogva tartás és a hivatalos eljárás körülményeit és törvényes feltételeit is.