Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Fegyenclázadás egy mexikói börtönben

2011.07.15. 23:47

Legalább kilenc halottja és öt sebesültje van egy pénteken kitört mexikói börtönlázadásnak a Nuevo Laredóban - Tamaulipas állam és az Egyesült Államok határának közelében - lévő büntetés-végrehajtási intézményben, ahonnan a zűrzavart kihasználva 59 rab szökött meg.

A mexikói hatóságok állításuk szerint, miután a hadsereg egységei körbe vették az intézményt már ellenőrzésük alá vonták a helyzetet a fegyintézetben, ahol az elítéltek viszálya torkollott erőszakcselekményekbe. A börtönben összesen 1238 elítélt tölti büntetését.

A hivatalos közlemény szerint hét börtönőr elhagyta szolgálati helyét, egyelőre nincs információ arról, hol lehetnek. A börtönlázadást menekülésre kihasználó szökevények között főként súlyosabb bűncselekményekért elítélt rabok vannak. Noevo Laredo börtönéből tavaly decemberben 151 elítélt szökött meg, ez volt a legtömegesebb szökés a mexikói büntetés-végrehajtás történetében. Tamaulipas államban az egyik legmagasabb a bűnözési ráta Mexikóban, elsősorban a Los Zetas kartell tevékenységének következtében, amely a Golfo bűnszövetkezettel vív ádáz küzdelmet a befolyási övezetekért.