Rakétákra szerelhető robbanótöltetek tűntek el Romániában

2011.07.17. 19:04
Rakétákra szerelhető robbanótöltetek tűntek el rejtélyes módon a hétvégén Romániában egy fegyverszállító vonatról, amely Bulgáriába tartott.

A vasárnapi híradások bírói jelentésekre hivatkozva tudni vélték, hogy a fegyverszállító szerelvény a Brassó megyei Zernyestben működő fegyvergyárból indult Bulgáriába. Az amúgy hivatalos papírokkal rendelkező exportárut szállító vonatot csendőrök őrizték.

A szerelvény a bolgár határig állítólag háromszor állt meg, és amikor a Giurgiu megyei stanesti-i állomásra érkezett, az ottani alkalmazottak észrevették, hogy az egyik vagonról hiányzik a pecsét.

Szombaton délután a csendőrök és a rendőrök megvizsgálták a vagon rakományát, és kiderült, hogy a vonatról eltűnt négy, egyenként 16 rakétatöltetet tartalmazó láda.

A bukaresti katonai ügyészség vizsgálatot indított az ügyben. A védelmi minisztérium közölte, hogy nincs köze ezekhez a fegyverekhez, ügyészségi források szerint magánjellegű exportszállítmányról volt szó, és nem kizárt, hogy ócskavastolvajok követték el a lopást.

A rendőrség fokozott közúti ellenőrzéseket végez Giurgiu megye egész területén. A román belügyminisztérium szóvivője ugyanakkor megnyugtatta a kedélyeket: a robbanófejek önmagukban nem jelentenek veszélyt, csak rakétákra szerelve működőképesek.