Póni roppantotta szét a férfi ádámcsutkáját

2011.07.20. 09:05 Módosítva: 2011.07.20. 13:34
Egy póniló nyakon harapott egy férfit kedd délután Gerendáson. Mentőhelikopterrel szállítottak kórházba a klinikai halál állapotában.

Egy gerendási férfit a nyakán harapta meg egy póniló kedd délután - számolt be a Beol. A férfi behajolt a karámba, hogy megitassa a lovakat, amikor az egyik póni teljesen váratlanul szétroppantotta az ádámcsutkáját. A klinikai halál állapotába került férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Az áldozat nyakát érte a harapás, a légúti roncsolódás és a nyaki lágyrészsérülések miatt beállt nála a klinikai halál. A mentők helyszínre érkezéséig a segítséget kérő személy a diszpécser utasításait követve megkezdte az újraélesztést a sérült férfinél.

A segítő a keringést fenntartotta, majd átvették a mentősök a férfi ellátását, és a párhuzamosan riasztott mentőhelikopter személyzetének átadták stabil légzéssel és keringéssel a gerendási férfit, akit a szegedi klinika traumatológiájára szállítottak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi teljesen felépül-e.

Durvábbak, gorombábbak

A Békés Megyei Lovas Szövetség póni szakágának a vezetője, Szabó István az eset kapcsán arról mesélt a Beolnak, hogy ilyen szélsőséges megnyilvánulásra még nem hallott példát ennél a fajtánál. 12 éve tenyészt pónikat, ezeket gyerekek lovagolják, náluk senkit se haraptak meg még. A pónik békés természetű állatok, igaz, ismerni kell őket és úgy kell megközelíteni az állatokat, hogy bennük riadalmat ne keltsen az ember.

A balesetet okozó póniról nem tudják, hogy mén, vagy kanca volt-e, mert az tény, hogy a mének durvábbak, gorombábbak, csipkelődőbbek. A velük való bánás, gondoskodás még nagyobb körültekintést igényel.

A szakember hangsúlyozta, a lótartás körülményei is befolyásolják az állatok viselkedését, reakcióit. Vannak kivételes esetek, a genetikai háttér kiválthat váratlan és szélsőséges magatartást az állatokból.

A férfi a szegedi klinika intenzív osztályán fekszik. Az orvosok annyit elárultak, hogy továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van. Úgy tudják, műtéti beavatkozást nem végeztek nála.