Auguszta
-3 °C
2 °C

Gyorshajtásért megbírságolták a szlovák rendőrfőnököt

2011.07.21. 19:23
Sajtótájékoztatón tüntette ki az őt megbírságoló közlekedési rendőrt a szlovák rendőrfőnök. A belügyminiszter szerint ilyen a kormányváltás előtt nem történhetett volna meg. A gyorshajtásért 122 euró bírság jár, és még fegyelmi vizsgálat is indul a rendőrfőnök ellen.

Kitünteti Szlovákia rendőrfőnöke azt a rendőrt, aki megbüntette őt gyorshajtásért.

Jaroslav Spisiak sajtóértekezleten vállalta szabálysértését, feltárva, hogy bár nem sietett túlzottan, óránként 122-vel hajtott olyan úton, amelyen 90 kilométer a megengedett legnagyobb sebesség. A rendőrfőnök sajnálatának adott hangot vétségéért, mint mondta, általában betart minden szabályt, és gyorshajtására úgy tekint, mint rendőrfőnökségének eddig legnagyobb hibájára.

Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter szintén jelen volt a sajtóértekezleten. Közölte, hogy Spisiak továbbra is élvezi a  bizalmát. Hozzátette: fontos, hogy a rendőrfőnök vállalta tettéért a felelősséget, és nem próbálta meg eltussolni az ügyet.

"Hitték volna egy évvel ezelőtt, hogy egy rendőjárőr megbünteti az ország rendőrfőnökét?" - kérdezte igencsak költőien a belügyminiszter Spisiak elődjére, Jan Packára utalva, aki előszeretettel száguldozgatott 200-zal is autópályán - az akkoriban megengedett 120-as tempóhatár helyett.

A belügyminiszter közölte, hogy Spisiak büntetése nem lesz szigorúbb, mint egy átlagemberé.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint amellett, hogy Spisiaknak 120 euró bírságot kell fizetnie, fegyelmi eljárás is indul ellene.