Emma
5 °C
10 °C

Hét ember maradványait találták meg a Margit híd felújításakor

2011.07.21. 07:57

A Margit híd II. világháború alatt a folyóba zuhant romjainak kiemelésekor emberi maradványokat találtak a speciális búvárok. Még nem tudni, mikor és hogyan került a folyóba a hét csontváz, de nem kizárt, hogy a hatvanöt éve a Dunába lőtt zsidók csontjaira bukkantak, írja a Népszava.

A csontmaradványokat és ruhadarabokat, cipőket június végén találták meg a Margit híd felújítása során az ott dolgozó munkások. Az ipari búvárok találták meg a csontvázakat, amit jeleztek a felújítást végző konzorciumnak, ők értesítették a rendőrséget.

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a csontokat, a BRFK-nál egyelőre nem tudták megmondani, hogy mikorra várható a szakértői vizsgálat eredménye. A maradványokat a Margit híd pesti oldalán az 1-es, a parthoz legközelebbi hídfőnél találták meg, egyelőre csak feltételezések vannak arról, hogy mikor kerülhettek a Dunába.

A háború alatt aláaknázták a hidat, és 1944. november 4-én a töltetek váratlanul felrobbantak. Negyven, a robbanófejek beszerelésén dolgozó német utász és száz civil is meghalt, ezért az ő maradványaikról is szó lehet.

Az is lehet ugyanakkor, hogy a testek már a híd felrobbantása előtt kerültek a vízbe, és akadtak fent. A II. világháború alatt a nácik és a nyilasok 1944 végén többször is tereltek zsidókat, őket bújtató civileket a Duna partjára, ahol meztelenre vetkőztették és a folyóba lőtték őket. Időnként azonban ruhában is kivégezték az áldozatokat.

A bejelentés után Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója is a helyszínre érkezett, és engedélyt kapott, hogy megnézze a csontokat, de a vizsgálatok lezárásáig nem tudott biztosat mondani.