Szilárda
0 °C
6 °C

Nem hibázott a pedofilgyanúba keveredett nevelő

2011.07.27. 10:11
A Cseppkő utcai gyermekotthon pedofíliagyanúba keveredett nevelője ellen a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte: az ügyben "kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen" a II. kerületi rendőrkapitányság folytatott nyomozást. A szakértői vélemény, valamint a tanúkihallgatások alapján a hatóságok azt állapították meg, hogy "a cselekmény nem bűncselekmény", így az ügyben indított nyomozást a nyomozóhatóság megszüntette.

Decemberben az egyik nevelőről kiderült, hogy rendszeresen hazavitt magával két kislányt. Csókay László ifjúságvédelmi alosztályvezető azt mondta, hogy a kislányok arról beszéltek, hazamentek vele, egy ágyban aludtak, együtt fürödtek - ezek mindegyike komoly pedagógiai hiba, nem fér bele a pedagógiai munkába. Ahogy az ügy kiderült, a férfi felmondott, így az intézmény már nem vonhatja felelősségre.

Herczeg Krisztián, aki tavaly októberben vette át a Cseppkő utcai gyermekotthon igazgatói posztját, elmondta: amint a pedofília gyanúja felvetődött, azonnal fegyelmi eljárást kezdeményezett a szóban forgó kolléga ellen, de ezt a rendőrségi eljárás idejére fel kellett függeszteni. A pedofíliagyanúba keveredett nevelő ezalatt távozott az intézményből. A nyomozás, amelynek keretében igazságügyi pszichológusok is foglalkoztak a gyermekekkel, a napokban zárult le.

A kiemelt pszichológusi figyelemnek köszönhetően "a gyermekek lelki és mentális egyensúlya helyreállt, a csoportban mára fel sem merülnek a volt kollégával kapcsolatos, rossz emlékű kérdések" - közölte az igazgató.

A botrány kirobbanása után az intézetben újraszabályozták a nevelői tisztséghez kapcsolódó kötelezettségeket. Megtiltották a dolgozóknak, hogy bármely, gondjaikra bízott gyermeket - bármilyen kis időre is - hazavigyék magukkal.

Az igazgató szerint jelenleg a gyermekvédelemben nincsenek kellőképpen megfogalmazva az intimitás határai. Véleménye szerint ha magasabb szintű szabályzatokban nem is, de etikai és erkölcsi kódexekben pontos módszertani útmutatóra lenne szükség. A gyermekek intézményen kívüli tartózkodásának szabályozásáról közölte: ezt az eltérő korosztályok sajátosságait figyelembe véve differenciáltan kezelik. Hozzátette: véleménye szerint nem az a döntő, hogy a szabályokat tovább szigorítsák, hanem hogy "a gyermekek és a dolgozók megfelelően betartsák a jogszabályokban és a házirendben előírtakat".

Az Index február elején számolt be arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat két haláleset és egy pedofíliagyanús ügy miatt mindenre kiterjedő, általános szakmai vizsgálatot indított a budapesti Cseppkő utcai gyermekotthonban, és a rendőrség is nyomoz.