Elítélték a székesfehérvári Országalma megrongálóit

2011.07.29. 16:43
A fiatalok részegen felmásztak az emlékműre, és megrongálták a keresztet a tetején.

Társtettesként, kulturális javak sérelmére elkövetett rongálás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Városi Bíróság azt a két fiatalt, aki július 12-re virradóra megrongálta a székesfehérvári Országalmát; az ítélet jogerős - közölte a bíróság polgári kollégiumának vezetője pénteken az MTI-vel.

Kaló Zsuzsanna tájékoztatása szerint a bíróság a 19 éves budapesti és a hasonló korú székesfehérvári fiatalt 6-6 hónapi börtönre ítélte, végrehajtását 2-2 évi próbaidőre felfüggesztette. Elrendelte mindkettőjük pártfogó felügyeletét a próbaidő tartamára, továbbá kötelezte őket a rongálással okozott 107.500 forintos kár megtérítésére. Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlottak és védők tudomásul vették, így jogerőre emelkedett.

A fiatalok július 12-én szórakozásból hazafelé tartva, ittas állapotban felmásztak az Országalmára, s megrongálták a keresztjét. Két nap múlva javította ki és illesztette vissza a helyére Kocsis Balázs restaurátor. Az Országalmát - Ohmann Béla alkotását - 1943-ban avatták fel. A vörös márványból készült gömb körbefutó felirata egy 1237-ben kelt oklevélből való, amely szerint Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta.