Olasz vesztőhelyre kerültek a brit teknősök

2011.08.05. 20:34
Teknősök miatt robbant ki vita Nagy-Britannia és Olaszország között. Kiderült, hogy a túlnépesedés miatt Toszkánába költöztetett brit teknősöknek mostoha sors jutott osztályrészül.

A nindzsateknősökről szóló rajzfilm sikerének hatására a kilencvenes években a teknős volt a brit gyerekek kedvenc háziállata. A divat elmúltával azonban a páncélosok többsége a parkok szökőkútjaiban, tavakban és folyókban végezte veszélybe sodorva az őshonos halak és madarak fennmaradását. Az elhagyott teknősök száma olyan magas volt, hogy nyolcszáz példányt egyenesen Olaszországba küldtek örökbefogadásra.

Az állatok a toszkánai Massa Marittimában működő Carapax központba kerültek, mely néhány évvel ezelőttig a teknősök és a gólyák nemzetközileg elismert menhelyének számított. A központ teknősönként harminc euró támogatást kapott Londontól, de a brit sajtó nyomozása szerint az olasz fél rosszul használta fel a pénzt, és az eredeti teknősállománynak már csak töredéke él. Az állatok többsége elpusztult, beteg, éhezik vagy megszökött.

"Vesztőhelyre küldtük teknőseinket" – nyilatkozta Tom Langton brit természetvédő az Il Messaggerónak. A Carapax az olasz sajtóban tagadta a vádakat, ugyanakkor elismerte, hogy a központ egy éve anyagi nehézségekkel küzd, és nem tudja sokáig fenntartani magát. A teknősök sorsa bizonytalanná vált. Megoldást a pisai egyetem nyújthat, mely a brit-olasz teknősvitával egy időben bejelentette, hogy európai kutatóközpontot nyit a Földközi-tengeri teknősök tanulmányozására és védelmére, és készek örökbe fogadni a brit teknősöket is.