Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kötelező lesz a szexuális felvilágosítást a New York-i iskolákban

2011.08.10. 21:12 Módosítva: 2011.08.10. 21:12
Csaknem két évtized után szeptembertől ismét kötelezővé teszik a diákok szexuális felvilágosítását a New York-i állami általános és középiskolákban - közölte szerdai számában a The New York Times.

A tanrendbe beemelendő órákon a diákok egyebek mellett megismerkednek majd az óvszer használatával is. Az intézkedés Michael Bloomberg polgármester azon stratégiájába illeszkedik bele, amely az afroamerikai és a spanyolajkú fiatalok életminőségének javítását célozza. E két kisebbségi csoporton belül ugyanis sokkal gyakoribb a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegség, mint a fehérek körében.

Országos szinten 2006 és 2008 között minden negyedik tizenéves amerikai diák csak az önmegtartóztatás szükségességéről hallott az iskolában, a fogamzásgátló módszerekről nem. 2011-ben csak 20 állam és a főváros állami oktatási intézményeiben volt kötelező szexuális és HIV-felvilágosítás.

További 12 államban - köztük New Yorkban - csak a HIV-fertőzéssel kapcsolatos oktatást tették kötelezővé.

New York City iskoláiban ezentúl a hatodik vagy hetedik osztályban, utána pedig a kilencedik vagy a tizedik osztályban kell egészségügyi felvilágosító órákat tartani, egy-egy félév erejéig. Az órák koedukáltak lesznek.

New York városában az 1980-as években egyszer már kötelezővé tették a szexuális élettel kapcsolatos oktatást az állami iskolákban, ám azt később vallási csoportok és az iskolai tanács tagjainak ellenállása miatt kivették a tanrendből. Egy 2009-ben végzett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 81 százaléka gondolta úgy, hogy a városi iskoláknak foglalkozniuk kellene a szexuális neveléssel.