Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Miért a II. kerületből tűnnek el a gyerekek?

2011.08.11. 15:50

Az elmúlt három hétben országosan összesen 29 gyerek eltűnését rögzítette honlapján a rendőrség, és közülük 20-nak a budapesti II. kerületben veszett nyoma, írta meg a Hírhatár Online. Augusztus 8-án levélben érdeklődtek a BRFK szóvivőjénél az első látásra furcsának tűnő jelenség okáról, ám választ egyelőre nem kaptak.

Az eltűnések II. kerületi sűrűsödének magyarázata minden valószínűség szerint az, hogy Budapesten belül a II. kerületben van a legtöbb fővárosi fenntartású gyermekotthon. A Cseppkő utcai gyermekotthont meg is kereste a Hírhatár, és dr. Andrejka Zoltán igazgatóhelyettes közölte: a húsz eltűnt gyerekből három tőlük szökött el, de már vissza is tértek az intézménybe.

További három-négy eltűnt gyerek tartozhat a Hűvösvölgyi Gyermekotthonba, az intézmény munkatársától megtudtuk: ennyi náluk a "notórius szökők" száma. Ha mindehhez hozzászámoljuk a hetven-nyolcvan gyereket nevelő Béke Gyermekotthon szökevényeinek a számát, gyakorlatilag szinte meg is van a magyarázat a húsz eltűntre. "Nálunk átlagosan nyolc-kilenc gyerek szokott szökésben lenni" - mondta az Indexnek a Béke Gyermekotthon igazgatója, Szabadka Péter, aki szerint most is körülbelül ennyi gyereket köröztetnek eltűntként, és nem volt mostanában semmilyen kiugró változás ezen a téren.

Az igazgató szerint az eltűnt gyerekek nagy részét rokonok, ismerősök, esetleg maguk a szülők bújtatják, olykor bűnözési célokra használják fel, például lopásra biztatják őket. "Mi elég sokat járunk a gyerekek után kétes helyekre. A nagy része megvan, csak elbújtatva" – fogalmazott. Van olyan gyerek is - folytatta - , akiről tudják, hogy Gyálon van, és már megnősült. Semmilyen kapcsolatot nem tart a gyermekotthonnal, nem adhatnak neki engedélyt a távollétre, így hát például ő is eltűntként van nyilvántartva, az igazgatónak "muszáj megköröztetnie". Az eltűnések nagy része tehát "nem igazi" eltűnés, sejtik, hol van a gyerek, hogy nem rabolták el.

Persze a gyermekotthon felderítési lehetőségei korlátozottak, és Szabadka Péter szerint mióta a rendőrségen nincs kifejezetten operatív feladatokkal foglalkozó ifjúságvédelmi osztály, a rendőrséggel való együttműködés is kevésbé hatékony, a gyerekek jobbára "véletlenszerűen kerülnek meg". Ez alól kivételek a 14 év alatti gyerekek, az ő esetükben az életvédelmi osztálynak kell megmozdulnia, és három órán belül kiadni a körözést.

A Béke Gyermekotthon igazgatója szerint probléma az is, hogy gyenge, lyukas a jogszabály: a törvény nem jár el azokkal szemben, akik gyerekeket bújtatnak, csak akkor, ha erőszakot követnek el ellenük. "Gyakorlatilag szabadon megtehetik, hogy kivonják őket az oktatás, a nevelés alól" – mondta.

A megkerült gyerekek sokszor szinte azonnal megszöknek újra. Volt olyan fiú, akit visszahoztak a rendőrök, becsukták utána az ajtót, ő meg fogta magát, kirúgta a fürdőablak rácsát, és meglógott, mondott példát. Az igazgató szerint mégsem hiábavaló a visszahozás, mert ha a gyerek azt látja, hogy őt elérik, tudatosan keresik, akkor az ötödik-hatodik alkalom után már abbahagyja. "El kell juttatni a felismerésig, hogy neked ez jó" – mondta.