Elkelt Nagy-Britannia legdrágább háza

2011.08.13. 18:10

Eladták Nagy-Britannia legdrágább házát: a kastélyért 140 millió fontot (körülbelül 44 milliárd forintot) fizetett egy orosz vevő. A Park Place nevű műemlék épület Remenham faluban található, Oxfordshire-ben. A több mint 3300 négyzetméter területű, francia-olasz stílusban épült kastély egykor II. György angol király fiáé, Frigyes walesi hercegé volt, de korábbi tulajdonosai között volt egy görög hajómágnás és a helyi önkormányzat is, utóbbi iskolát alakított ki benne.

A kastélyhoz 80 holdnyi földterület, kisebb műemlékek, házak, istállók és csónakház is tartozik. A birtokot 2007-ben 42 millió fontért vásárolta meg korábbi tulajdonosa. A 140 millió font, amelyet most a meg nem nevezett orosz vásárló kifizetett a birtokért, a legnagyobb összeg, amelyért valaha ingatlant értékesítettek Nagy-Britanniában.

Park Place, Remenham
Park Place, Remenham

A rekordot eddig egy London központjában lévő épület tartotta 136 millió fonttal. Ingatlanügynökök szerint a londoni ingatlan némi felújítás után akár 200 millió fontot is érhet. A környéken az elmúlt két hónapban négy lakást adtak el 60 millió font feletti összegért.

Szakértők szerint a rekordösszegű értékesítés azt bizonyítja, hogy a válság ellenére a különösen nagy értékű ingatlanok piaca továbbra is virágzik. Az elmúlt években több nagy értékű ingatlan is gazdát cserélt Délkelet-Angliában, és nincs jele annak, hogy ezt a trendet befolyásolná a gazdasági helyzet. Az ingatlanpiac felső szegmensében található épületeket otthonként és befektetésként is szívesen vásárolják a tehetős vevők, akik közül többen Európa kevésbé stabil gazdasággal bíró déli és keleti országaiból érkeznek. A brit ingatlanpiac többi részén azonban továbbra is stagnálnak az árak.