Szuvenírárusok és rendőrök csaptak össze Párizsban

2011.08.22. 17:06

A rendőrség nyilatkozata szerint zéró toleranciával lépnek fel az utcai árusok ellen az Eiffel-toronynál lezajló vasárnapi incidens miatt, amikor a hatóságok megszállták a torony alatti területet, hogy elkergessék  az illegális árusokat a turistalátványosság közeléből, közölte több francia lap is.

Három járőr megsérült a dulakodásban, és még kövekkel is megdobálták őket, tíz embert letartóztattak az ügyben.

Egy idősebb rendőr, Jean-Louis Fiamenghi azt mondta, hogy a jövőben minden illegálisan ajándéktárgyakat árusító személyt letartóztatnak, és a továbbiakban nem tolerálják tevékenységüket.

Az árusoknál az verte ki a biztosítékot, hogy egyik társuk a ellenőrzés előli menekülés közben egy sínpáron átvágva áramütés áldozata lett még pénteken. A rendőrök állítása szerint az illetőt kórházba szállították, ahol kezelést kapott, és már nincs életveszélyben.

A rajtaütés során a hatóságok a rohamrendőröket is bevetették, hogy megtisztítsák a Mars-mezőt, a torony alatti területet.

Francia médiumok szerint az elsősorban Afrikából és Kelet-Európából érkező illegális utcai szuvenírárusítást folytató emberek száma az utóbbi hónapokban megsokszorozódott. Olcsó portékáik közt megtalálhatók kulcstartók, pólók, arany- és ezüstszínű kis műanyag másolatok a toronyról. A termékek ára rendszerint nem haladja meg az egy eurót sem.