Előzetesbe került a PTE gazdasági főigazgatója

2011.09.06. 08:19

Újra előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vesztegetéssel gyanúsított volt gazdasági főigazgatóját, mert korábbi szabadulása után milliós értékben rendelt műszaki cikkeket az intézmény bankkártyájával.

A bíróság egy hónapra rendelte el a 45 éves férfi előzetes letartóztatását. A büntetőeljárás hatálya alatt álló gyanúsított ellen ugyanis újabb eljárás indult szabadságvesztéssel fenyegető szándékos bűncselekmény miatt.

A bíróság elnöke hozzátette, hogy a gyanúsított és védője fellebbezett az előzetes letartóztatás elrendelése ellen. I. Gábor azzal védekezett, hogy közalkalmazotti jogviszonya fennállt a cselekmény elkövetése idején, a VIP-kártyát nem tiltották le, így jogszeren használta.

A rendőrség I. Gábort múlt pénteken vette őrizetbe készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntettének megalapozott gyanújával, és indítványozza előzetes letartóztatását.

A PTE korábban vesztegetéssel meggyanúsított volt gazdasági főigazgatója szabadulása után két és fél millió forint értékben rendelt műszaki cikkeket az interneten az egyetem költségére.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás. Az ügyben I. Gábor mellett érintett lett az egyetem informatikai igazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója és a PTE három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének több képviselője is.
Az NNI titkos információszerzésen is alapuló feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak - különböző beszerzések során - pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három vállalkozást.

Az ügyben tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba. Utoljára a gazdasági főigazgató szabadult, az idén júliusban 30 millió forint óvadék ellenében a házi őrizetét rendelte el a Pécsi Ítélőtábla. A Pécsi Városi Bíróság augusztusban ezt is megszüntette, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.I. Gábor augusztus 29-én, meglévő

közalkalmazotti jogviszonyából adódóan, tájékoztatási és együttműködési kötelezettségének eleget téve jelentkezett munkáltatójánál, és írásban is bejelentette: táppénzes állományban van, ezt a munkáltató tudomásul vette.

Hajdu István elmondta, hogy a gyanúsított az újabb letartóztatásával nem veszíti el a korábbi szabadulása fejében fizetett 30 millió forintos óvadékot, hiszen nem szökött meg, és nem rejtőzött el a hatóságok elől. Mivel más bűncselekmény gyanújával újra előzetesbe került, a pénzt visszaadják neki.

Ha I. Gábor bűnössége bebizonyosodik, halmazati büntetésként 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.