Lopott árammal védte családját

2011.09.07. 12:35 Módosítva: 2011.09.07. 12:36
Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a nyírmihálydi férfit, aki a 2009-es romagyilkosságok idején, támadástól tartva, árammal védte házát és családja biztonságát.

A 47 éves Bódi Gusztávot több emberen elkövetett emberölés kísérletében és lopás vétségében mondta ki bűnösnek a megyei bíróság, és halmazati büntetésül két év börtönre ítélte, a büntetés végrehajtását pedig négy év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottra 100 ezer forintos pénzmellékbüntetést, illetve 51 ezer forint értékben vagyonelkobzást is kiszabtak.

A büntetett előéletű férfi a villanyóra használata nélkül vezette be házába az áramot, két drót kifeszítésével levezette kertjének végébe, és feszültség alá helyezte a rendszert.

A lakóházból - amiben a férfi és élettársa, valamint öt kiskorú gyermekük lakott - 2006-ban kötötte ki az áramot a szolgáltató a mintegy 160 ezer forintos fizetési hátralék miatt. A férfi később a ház előtt futó légvezetékről bevezette a házába az áramot, és a gyanú szerint hűtőládát, számítógépet és más készülékeket üzemeltetett.

Bódi Gusztáv 2009-ben döntött úgy, hogy árammal védi meg házát és családját, mivel unokahúgát, Balogh Máriát a romákat ért támadásokban ölték meg Kislétán. A férfi ezért a kertjének végében egy faoszlophoz 17 méter hosszban feszített ki két acélhuzalt, az alsót a földtől 60 centiméter, a felsőt 110 centiméter magasságban, és áram alá helyezte őket. Erről azonban csak a feleségének és az egyik fiának szólt. A férfin nem sokkal később egy házkutatáskor ütöttek rajta a rendőrök.

Bódi Gusztáv beismerő vallomást tett, de mindvégig azt hangoztatta, hogy csak a családját akarta megvédeni az esetleges támadásoktól. A bíróság tényként fogadta el, hogy rokonának megtámadása miatt okkal félhetett a férfi és annak családja.

A vádlott jogos védelmi helyzetben nem volt, az érzelmi motiváció azonban méltányolható volt a javára, mert valóban félelemben élhetett, de ez nem indokolta, hogy a védekezés ilyen módját válassza - mondta el Bálint Tibor tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában.

Bódi Aranka is árammal védekezett

Szerda délután hasonló ügyben tart tárgyalást a bíróság: a Nyírmihálydiban élő Bódi Aranka - akinek Bódi Gusztáv a nagybátyja - ugyanilyen indokkal és szinte ugyanezzel a módszerrel akarta megvédeni lakóházát.

Az első olyan eset, amelyben valaki áramot vezetett a kerítésébe, és ezzel balesetet okozott, 2008 nyarán történt Kesznyétenben. Akkor egy 69 éves helyi férfi vezetett áramot a kerítésbe, hogy így védje terményeit. Három helybéli uborkát akart lopni a férfi kertjéből, pedig tudták, hogy áram alatt van a kerítés. Erre figyelmeztették is egymást, mégis mindhárman átugrottak a kerítésen. Ketten áramütést szenvedtek, harmadik társuk ezt látva segítségért rohant. A legidősebb, 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

A kesznyéteni férfit a bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés és szintén gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés miatt egy év fogházbüntetésre ítélte két évre felfüggesztve.