Végsőkig kitartanak a Mammut 2 foglyai

2011.09.08. 12:23 Módosítva: 2011.09.08. 17:04
Szemeteszsákba vécéznek és alapvetően jól érzik magukat a Mammut 2 Promenád kávézójában több, mint két hete kitartó férfiak. A kordonnal körülzárt szórakozóhelyet csütörtökön meglátogatták az önkormányzat emberei, de úgy néz ki, hogy a blokád még jó pár napig megmaradhat. A Mammut csütörtök délután közleményben jelezte, hogy nem hátrál meg.

Szíve szerint most kijönne, hiszen hetek óta nem látta a családját, gyerekeit, de az esze azt diktálja, hogy maradjon, amíg döntés nem születik - mondta az Indexnek Király Lajos, a Promenád kávézó ügyvezetője.

(Szerdai cikkünkből megtudhatja, miért barikádozta el magát két üzletember augusztus vége óta az ismert üzletközpontban.)

A II. kerületi önkormányzat képviselői csütörtökön, két hét után érkeztek ki helyszíni szemlére a Mammut 2 parkoló felőli oldalában lévő Promenád kávézóba, és tárgyaltak a cég ügyvédjével, Csetneki Attilával és Györke Viktóriával a Mammut részéről. A kávézó ügyvédje szerint jövő hétre születhet döntés.

A benti körülményekről Király Lajos azt mondta, olyan mintha szanatóriumban lenne: társával beszélgetnek, újságot olvasnak, ha a család vagy a barátok be tudnak csempészni egy-egy lapot. Ételhez és italhoz is így jutnak. Erről azt mondta: „vannak napok, amikor el vagyunk kényeztetve, mert annyi ismerős jön.” Másfél literes vizeket is dobálnak be, ezeket fazékba öntik és abban tisztálkodnak. A folyó vizet elzárták, így a wc-t nem tudják használni, azt szemeteszsákkal pótolják.

A konyhában az áram kikapcsolása miatt augusztus végén nagy mennyiségű hús romlott meg. Ezt a Mammut végül eltávolítatta, de a szétfolyt húslé még most is ott van. Király Lajos hermetikusan lezárta a konyhát, így ők nincsenek veszélyben, de a szellőző miatt azt gondolják, a rothadó anyag  a Mammut légterébe juthat és fertőzést okozhat.

A területet a korábban köré húzott dupla kordon után, csütörtökre elbarikádozták a parkoló felől. A Mammut 2 bejárata felől is kiterjesztették a kordont, takarítási munkákra hivatkozva. Amikor ott jártunk, a kávézó bejáratánál valóban álltak takarítók. A kávézó takarítóit egyáltalán nem engedik be, a Mammut takarítói pedig azt mondják, addig nem mennek be, amíg a kávézó alkalmazottai ki nem jönnek.

A kávézó területét védő két önkéntes fogoly a csütörtöki sajtótájékoztató előtt kinyitotta a parkoló felőli sátrat, mire a parkolóban álló ismerőseik, rokonaik vizet dobáltak be nekik. Csetneki Attila ügyvéd, aki csütörtökön volt bent először a lezárt területen, elmondta: a két férfi fizikailag jól van, kitartanak, és remélik minél előbb megoldódik a helyzet. Az ügyvéd szerint az önkormányzat jövő héten hozhat döntést.

Az üzletközpont folyosóin más boltok bérlői azt pletykáják, hogy a Promenád helyén a Mammut 2-ben üzemelő Leroy üzletvezetői nyitnának egy új éttermet, mert a most üzemelő éttermüket a Leroy központi vezetése venné át. Ezt kérdésünkre a Leroy üzletvezetője cáfolta.

A bizarr konfliktus oka az, hogy lejárt a Promenád bérleti szerződése. A megállapodás lehetőséget ad a bérlőnek, hogy lejáratkor meghosszabbítsa a tízéves időszakot. Csakhogy a Mammut üzemeltetője állítólag jelentősen megemelné a bérleti díjat, amit a Promenád tulajdonosai nem tartanak elfogadhatónak. Ez a jogvita vezetett végül a több hetes bezárkózáshoz és erre válaszul a biztonsági őrökkel megerősített kordonrendszer felépítéséhez.

A Mammut, hosszabb hallgatás után, csütörtök délután reagált a bérlő vádjaira. Az üzletközpont vezérigazgatójának közleménye határozottan állítja, hogy a Promenádot üzemeltető Mimezin kft. bérleti szerződése augusztus 3-án lejárt, a cég pedig nem vállalta a megemelt bérleti díjat, egyedüliként aközül a 45 vállalkozás közül, amelyeknek ekkor, nagyjából egyszerre járt le a szerződésük. Hiába történt meg ezután az elszámolás és kötött szerződést a Mammut egy másik céggel - amelyik a 44 további bérlőhöz hasonlóan hajlandó volt kifizetni a megemelt díjat -, a Mimezin nem volt hajlandó távozni. "A véleményünk szerint jogellenes magatartást a továbbiakban megakadályozzuk" - szögezi le a vezérigazgató, így a sztori várhatóan még tartogat pár izgalmas fordulatot.

mammut