2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Vörösiszaptól rettegnek az újlipóti kutyások

2011.09.09. 20:47
A Szent István parknál kutyákat sétáltatók között terjed a hír: kolontári vörösiszapot szórtak a futtatóra. A réminformáció forrása valószínűleg egy hülyéskedő munkás lehetett. Közben azonban egy nem hivatalos mérés rengeteg arzént talált ugyanott.

Péntek délelőtt két szakember mintát vett a budapesti Szent István parkhoz tartozó kutyafuttató talajából. Gondosan szétterítették a kavicsot előtte, miközben a Főkert és az önkormányzat emberei, valamint egy tereprendező cég képviselője figyelte munkájukat. Mindenkit megdöbbentett a feltételezés, de állítólag arzén és más mérgező anyagok kerülhettek a játszótér melletti földbe. Keddre lesz meg a vizsgálat eredménye.

Mit tetszenek teríteni?

A Szent István parkban az elmúlt hetekben újították fel és bővítették a kutyafuttatót. Egy környéken lakó ember megkérdezte az egyik felújításon dolgozó munkást, hogy mi az a föld, amit terítenek. A munkás azt mondta neki, „vörösiszap Kolontárról”.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Újlipótváros népszerű parkjának látogatói között gyorsan elterjedt a hír, hogy mérget terítenek alájuk. Állítólag később többen is rákérdeztek a munkásoknál, akik tovább bizonygatták, ők bizony kolontári vörösiszapot szórnak a játszótér mellett. Mások szerint egy idő után már letagadták. Ezzel együtt az elmúlt napok sétáltatásainak visszatérő témája, hogy ott a méreg.

Bemérették

Az egyik felháborodott környékbeli odament a még lezárt futtatóhoz, mintákat vett, és saját költségén beadta egy laborba. Az eredmény megdöbbentette: arzénből az idevágó kormányrendeletben előírt határérték tízszeresét találták a mintában, de nikkelből, ólomból, cinkből, krómból és rézből is a határértéknél többre bukkantak.

A vörösiszap csak vicc volt

Közben kiderült, hogy a vörösiszapozás – ha tényleg elhangzott – biztosan vicc volt. Például a gyanúsított talaj egyáltalán nem vörös, hanem sárgásdrapp. Egy Index által megkérdezett szakértő szerint a vörösiszap annyira vörös, hogy az nem lehet sohasem más színű, szerinte teljesen irreális, hogy besárgítsák. A vizsgálat alapján a talaj lúgossági szintje is arra utal, hogy ennek a földnek semmi köze sincs Kolontárhoz.

De azért kivizsgálják

A magánszorgalomból nyomozó környékbeli lakos a talaj laboreredményével jelentkezett a futtatót megrendelő Főkertnél. Ott azonnal reagáltak, nem egészen két nap alatt megszervezték, hogy hivatalosan, akkreditált körülmények között is mintát vegyenek a talajból. Ez megtörtént péntek délelőtt, az eredmény keddre várható.

Annyit már sikerült az Indexnek megtudnia, hogy a kivitelezést végző alvállalkozó egy minden engedéllyel rendelkező, Budapest környéki bányából hozta a talajt a hivatalos dokumentumok szerint. A cégtől senki sem akart a keddi eredmény előtt nyilatkozni.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Úgy tudjuk, már a bányát is értesítették a gyanúról, és ott értetlenkedéssel fogadták a hírt: mérik őket a hatóságok, mérik magukat is, nem tudják elképzelni, hogy szennyezett földet áruljanak. Ugyanakkor azt is megtudtuk, a bányából évek óta folyamatosan terítenek földet Budapest-szerte. Vagyis ha most kiderül, hogy esetleg baj van az itteni anyaggal, az az egész fővárost érintő nagy baj lesz.

Ezt így nem lehet komolyan venni

A civil kezdeményezésre készült laboreredmény nem számít hivatalosnak: a mintavétel módja nem volt professzionális, nincs bizonyíték sem, hogy a minta tényleg a kutyafuttatóból származott. Ezért is kellett a Főkertnek megismételnie a vizsgálatot.

A nem hivatalos eredmény, ami a sok arzént és egyéb mérgező anyagokat kimutatta, nehezen értelmezhető. Egy általunk megkérdezett, név nélkül nyilatkozó, talajvizsgálattal foglalkozó szakember szerint önmagában így alig lehet mit kezdeni a számokkal. Azt mondta, a kormányrendeletben meghatározott határértékektől sok helyen eltér a talaj Magyarországon, a forgalmas utak mentén például biztosan egy csomó súlyos szennyeződést ki lehetne mutatni, ha valaki ezzel foglalkozna. Megjegyezte még, hogy az eredmények alapján mezőgazdasági termelés céljára nem javasolná a kutyafuttatónál lévő talajt, de ezt szigorúan nem hivatalos véleményként mondta.

Beszéltünk más szakemberekkel is, akik azonban ahogy meghallották, hogy nem akkreditált körülmények között vették a mintát, nem akartak találgatni sem arról, hogy problémásak-e az értékek. „Ezt így nem lehet komolyan venni” – állították egybehangzóan.

A Főkert kedden, a már akkreditált vizsgálat ismeretében nyilatkozik.