János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vörösiszaptól rettegnek az újlipóti kutyások

2011.09.09. 20:47
A Szent István parknál kutyákat sétáltatók között terjed a hír: kolontári vörösiszapot szórtak a futtatóra. A réminformáció forrása valószínűleg egy hülyéskedő munkás lehetett. Közben azonban egy nem hivatalos mérés rengeteg arzént talált ugyanott.

Péntek délelőtt két szakember mintát vett a budapesti Szent István parkhoz tartozó kutyafuttató talajából. Gondosan szétterítették a kavicsot előtte, miközben a Főkert és az önkormányzat emberei, valamint egy tereprendező cég képviselője figyelte munkájukat. Mindenkit megdöbbentett a feltételezés, de állítólag arzén és más mérgező anyagok kerülhettek a játszótér melletti földbe. Keddre lesz meg a vizsgálat eredménye.

Mit tetszenek teríteni?

A Szent István parkban az elmúlt hetekben újították fel és bővítették a kutyafuttatót. Egy környéken lakó ember megkérdezte az egyik felújításon dolgozó munkást, hogy mi az a föld, amit terítenek. A munkás azt mondta neki, „vörösiszap Kolontárról”.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Újlipótváros népszerű parkjának látogatói között gyorsan elterjedt a hír, hogy mérget terítenek alájuk. Állítólag később többen is rákérdeztek a munkásoknál, akik tovább bizonygatták, ők bizony kolontári vörösiszapot szórnak a játszótér mellett. Mások szerint egy idő után már letagadták. Ezzel együtt az elmúlt napok sétáltatásainak visszatérő témája, hogy ott a méreg.

Bemérették

Az egyik felháborodott környékbeli odament a még lezárt futtatóhoz, mintákat vett, és saját költségén beadta egy laborba. Az eredmény megdöbbentette: arzénből az idevágó kormányrendeletben előírt határérték tízszeresét találták a mintában, de nikkelből, ólomból, cinkből, krómból és rézből is a határértéknél többre bukkantak.

A vörösiszap csak vicc volt

Közben kiderült, hogy a vörösiszapozás – ha tényleg elhangzott – biztosan vicc volt. Például a gyanúsított talaj egyáltalán nem vörös, hanem sárgásdrapp. Egy Index által megkérdezett szakértő szerint a vörösiszap annyira vörös, hogy az nem lehet sohasem más színű, szerinte teljesen irreális, hogy besárgítsák. A vizsgálat alapján a talaj lúgossági szintje is arra utal, hogy ennek a földnek semmi köze sincs Kolontárhoz.

De azért kivizsgálják

A magánszorgalomból nyomozó környékbeli lakos a talaj laboreredményével jelentkezett a futtatót megrendelő Főkertnél. Ott azonnal reagáltak, nem egészen két nap alatt megszervezték, hogy hivatalosan, akkreditált körülmények között is mintát vegyenek a talajból. Ez megtörtént péntek délelőtt, az eredmény keddre várható.

Annyit már sikerült az Indexnek megtudnia, hogy a kivitelezést végző alvállalkozó egy minden engedéllyel rendelkező, Budapest környéki bányából hozta a talajt a hivatalos dokumentumok szerint. A cégtől senki sem akart a keddi eredmény előtt nyilatkozni.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Úgy tudjuk, már a bányát is értesítették a gyanúról, és ott értetlenkedéssel fogadták a hírt: mérik őket a hatóságok, mérik magukat is, nem tudják elképzelni, hogy szennyezett földet áruljanak. Ugyanakkor azt is megtudtuk, a bányából évek óta folyamatosan terítenek földet Budapest-szerte. Vagyis ha most kiderül, hogy esetleg baj van az itteni anyaggal, az az egész fővárost érintő nagy baj lesz.

Ezt így nem lehet komolyan venni

A civil kezdeményezésre készült laboreredmény nem számít hivatalosnak: a mintavétel módja nem volt professzionális, nincs bizonyíték sem, hogy a minta tényleg a kutyafuttatóból származott. Ezért is kellett a Főkertnek megismételnie a vizsgálatot.

A nem hivatalos eredmény, ami a sok arzént és egyéb mérgező anyagokat kimutatta, nehezen értelmezhető. Egy általunk megkérdezett, név nélkül nyilatkozó, talajvizsgálattal foglalkozó szakember szerint önmagában így alig lehet mit kezdeni a számokkal. Azt mondta, a kormányrendeletben meghatározott határértékektől sok helyen eltér a talaj Magyarországon, a forgalmas utak mentén például biztosan egy csomó súlyos szennyeződést ki lehetne mutatni, ha valaki ezzel foglalkozna. Megjegyezte még, hogy az eredmények alapján mezőgazdasági termelés céljára nem javasolná a kutyafuttatónál lévő talajt, de ezt szigorúan nem hivatalos véleményként mondta.

Beszéltünk más szakemberekkel is, akik azonban ahogy meghallották, hogy nem akkreditált körülmények között vették a mintát, nem akartak találgatni sem arról, hogy problémásak-e az értékek. „Ezt így nem lehet komolyan venni” – állították egybehangzóan.

A Főkert kedden, a már akkreditált vizsgálat ismeretében nyilatkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!