Elvesztették a műholdak az eltévedt pingvint

2011.09.12. 22:09

Eltűnt a műhold szeme elől a Happy Feet, azaz a Táncoló Talpak névre keresztelt fiatal császárpingvin, amely nemrég Új-Zélandra tévedt. Az állatot szeptember 4-én tette ki egy kutatóhajó az Új-Zélandtól délre lévő Campbell-sziget közelében, hogy onnan ússzon vissza az Antarktiszra.

Állatorvosok a pingvin tollazatára jeladót ragasztottak, hogy segítségével műholdakon és az interneten keresztül követhető legyen Happy Feet útja. Péntek óta azonban nyoma veszett az állatnak.

Az adóvevő csak a vízfelszínről képes jeleket küldeni. "Vagy leesett a szerkezet, vagy valami más tartja vissza a pingvint attól, hogy feljöjjön a felszínre" - mondta a Sirtrack, az állatok műholdas megfigyelésére szakosodott cég. A vállalat nem vonakodott attól, hogy kimondja, amitől sokan félnek, hogy Happy Feet egy orka vagy valamilyen más tengeri ragadozó áldozatául eshetett.

Bár a pingvinek kitűnő búvárok, néhány percenként a felszínre kell jönniük levegőért. A császárpingvinek legfeljebb 18-20 percet bírnak ki a víz alatt. Az adóvevőt csupán ragasztóval erősítették az állat tollazatára, így akár a sós víz illetve a hullámok is lemoshatták a pingvinről.

Happy Feet júniusban került elő a Wellingtonhoz közeli partoknál, 3000 kilométerre az otthonától. Zavarodottságában a homokból is evett, ami miatt megbetegedett és orvosi kezelésre szorult.

Miután a kutatóhajó kirakta az állatot a Campbell-sziget közelében, még 2625 kilométer állt előtte, hogy eljusson kolóniájához. Happy Feet azonban nem haladt céltudatosan: az első nyolc napban 100 kilométert sem tett meg, és dél helyett főleg keleti irányba tartott.

A császárpingvin rajongói azonban bizakodnak. Egyesek remélik, hogy néhány napon belül jó híreket kaphatnak, mások pedig biztosra veszik, hogy csak az adóvevő tűnt el a tenger mélyén.