Gáspár Győző nem ment el a bíróságra

2011.09.12. 11:06 Módosítva: 2011.09.12. 11:13

Elhalasztotta az adócsalással vádolt Gáspár Győző és társai adócsalási perének tárgyalását a salgótarjáni városi bíróság, mert Gáspár Győző egészségi okokra hivatkozva nem jelent meg.

Az ügyészség egy showműsorbeli szereplés kapcsán adócsalással és magánokirat-hamisítással vádolja Gáspár Győzőt és feleségét, bűnsegédként pedig egy vállalkozót. A vádirat szerint a házaspár 22,2 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek azzal, hogy kijátszották a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettséget.

A hétfőre kitűzött első tárgyaláson Gáspár Győző nem jelent meg, mint ügyvédje és felesége elmondta, egészségi okok miatt nem volt jelen. Egy korábbi plasztikai műtét szövődményeinek elkerülése érdekében pénteken feküdt be egy pécsi klinikára – mondták.

A bíró közölte, soron kívül keresik meg a vádlott kezelőorvosát az ügyben, hogy indokolt-e a távolmaradás. Válasza után tűzik ki az új időpontot, illetve döntenek arról, hogy szükséges-e a vádlott elővezetése vagy esetleg előzetes letartóztatása.

Állóháborút vívnak

A Gáspár-család évek, ha nem évtizedek óta tartó állóháborút vív az adóhatósággal. Az adóhivatal feketelistáján három évre időről időre megjelenő médiasztár Gáspár Győző apját, a vagyonát az ezredforduló környékén építőipari cégekkel megalapozó idősebb Gáspár Győzőt 2007-ben – egy kilenc évig tartó per lezárásával – már jogerősen elítélték adócsalásért. Egyes hírek szerint a százmillió forintot is meghaladta a nógrádmegyeri nagyvállalkozó által be nem fizetett adó.

Egyik fiának, Gáspár Zsoltnak a felesége – de legalábbis korábban a felesége volt – az a Rácz Judit Filoména, aki szintén 2007 nyarán került fel az adóhivatal feketelistájára. Az akkori APEH-nyilvántartás szerint az ifjabb, adócsalással most megvádolt Gáspár Győző sógornője – akinek lakcíme ugyanabban a salgótarjáni utcában, ám annak lakótelei részén volt bejelentve, amely utca hegyvidéki részén a Győzike show-ból ismert villa áll – 355 millió forintos adóhiányt halmozott fel.

Egy időben a Gáspár-család érdekeltségébe tartozott a 2005 őszén egy geszti (Békés megye) sertéstelep létesítésére 55 millió forintos állami támogatást elnyert Romákért-Európa 2004 Felzárkóztatási Kht. is. Zsolt az egyik tulajdonos volt 2005 májusa és 2007 augusztusa között ebben a vállalkozásban, amely tavaly augusztusban jelent meg az adóhivatal feketelistáján (ekkor már évek óta ukrán tulajdonban, felszámolás és APEH-végrehajtás alatt állt).