Horogkeresztté alakítottak egy Dávid-csillagot

2011.09.12. 15:08
Meggyaláztak egy zsidó emlékhelyet a kelet-lengyelországi Bialystokban. A vandálok kitépték a hajdani zsidó temető helyén létesített park Dávid-csillagot formázó puszpángcserjéit, majd azokat horogkeresztté rendezték - közölte a helyi rendőrség hétfőn.

Bialystokban, Podlasie vajdaság székvárosában 2007-ben zsidó szertartás szerint temették újra azokat az emberi csontokat, amelyeket egy építkezés által megbolygatott régi zsidó temető helyén találtak. Az újratemetést követően a helyszínen parkosított emlékhelyet alakítottak ki Dávid-csillaggal a közepén.

A mostani incidens már a sokadik ilyen rasszista, antiszemita eset az északkelet-lengyelországi vajdaságban, ahol egykor jelentős zsidó lakosság élt. A rendőrség és az ügyészség vizsgálatot folytat egyebek között a punski lengyel-litván kétnyelvű helységnévtáblák litván elnevezéseinek lefestése, a jedwabnei pogrom emlékművének meggyalázása, az orli zsinagógára festett antiszemita feliratok és a bialystoki Muzulmán Kulturális Központ felgyújtására tett kísérlet ügyében is.

Nemrég őrizetbe vettek öt fiatalembert, akiket fasiszta feliratok mázolásával gyanúsítanak.