Falbontó harkályok Budapesten

2011.09.13. 14:48

Elvárosiasodott harkályok okoznak károkat a budapesti épületekben, tudatta közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME-hez folyamatosan érkeznek a bejelentések a „harkály-falrombolásokról”, amelyek milliós károkat okozhatnak az új építésű, vagy újonnan szigetelt házakon, lakásokon. Az elvárosiasodott harkályok megélnek bárhol, ahol néhány fa van, így 15-20 fából álló belvárosi közparkokban, vagy a panelépületek közötti zöld területeken. Legutóbb a Petőfi híd budai hídfőjének környékéről kaptak értesítést a MME-nél. A jelentéktelennek tűnő természetvédelmi probléma sokkal komolyabb, mint ahogy első hallásra tűnik, ugyanis a harkályok nem ritkán méteres lyukakat vájnak a falakba.

A civil szervezet 2009. októberében beadvánnyal fordult a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához (JNO) egy szakértői bizottság felállításának ötletével. A hivatal 2011. júliusában adott válaszából kiderül, hogy a károsultak felelőssége a harkályálló technológiák alkalmazása és a madarak riasztása.

Az MME szerint a problémára nincs átfogó hivatalos építészeti megoldás. Azok a burkolatok, amelyek elég kemények ahhoz, hogy a harkályok ne tudják átütni, vagy elég simák hogy ne tudjanak megkapaszkodni, nagyon drágák. Ebből a szempontból az üveg, kőlap, beton vagy a márvány lenne a megfelelő. A riasztás módszereinek hatékonysága ugyancsak megkérdőjelezhető, ráadásul ehhez zöldhatósági engedély is szükséges, írja a közlemény.

nagy fakopancs orban zoltan
Fotó: Orbán Zoltán /

Az MME javaslatot tett egy madártani, természetvédelmi, biztosítási, jogi, építéstechnológiai, szabványügyi szakemberekből álló munkacsoport létrehozására, amely megvizsgálná a fennálló lehetőségét és a káresetek megelőzésére kidolgozna egy „harkálybiztos” falburkolási technológiát, írja a közlemény.