Még tart a nyomozás a felsőzsolcai árvízkárok ügyében

2011.09.13. 15:09
Még tart a közveszélyokozás vétségének gyanújával indított nyomozás a felsőzsolcai árvízkárok ügyében - közölte a vizsgálatot végző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedden. Az ügyben az érintett felsőzsolcai lakosok tettek feljelentést arra hivatkozva, hogy szerintük az illetékesek nem vagy csak késve tettek intézkedéseket a megelőzésre - mondta Fedor Rita.

A főhadnagy tájékoztatása szerint az ügy vizsgálatára az Országos Rendőr-főkapitányság jelölte ki 2010. július 19-én a szabolcsi főkapitányságot, miután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei társszervezet elfogultságra hivatkozva kérte önmaga kizárását az eljárás lefolytatásából. Jelenleg a szabolcsi nyomozók az árvízvédelmi szakértő állásfoglalására várnak, s megérkezése után valószínűleg még az idén lezárják a vizsgálatot.

A Miskolchoz közeli, több, mint hétezer lakosú Felsőzsolca egy részét tavaly június elején öntötte el a Sajó árhulláma. Az árvíz ötezer helyi lakosnak többmilliárdos kárt okozott; mintegy kétszáz lakóház összedőlt, és 1800 ingatlanon keletkeztek kisebb-nagyobb épületsérülések.

A feljelentő felsőzsolcaiak azt várják a nyomozástól, hogy kiderüljön, mérsékelhető lett volna-e a kár, ha az illetékesek időben lépnek, meg lehetett volna-e menteni a várost az elöntéstől, és okolható-e az ártér beépítése vagy a víz levonulásának útjában álló autópálya a kár nagyságáért.