Elítélték a dinnyetolvajokat megverő rendőrt

2011.09.15. 12:03
Lopás közben tetten ért dinnyetolvajokat bántalmazott két civil társával együtt az a mezőkovácsházi rendőr főtörzsőrmester, akit jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a szegedi ítélőtábla.

Az ügy másodrendű vádlottja, Krecs Árpád tavaly július 28-án tett bejelentést a mezőkovácsházi rendőrkapitányságon arról, hogy ismeretlenek dinnyét loptak Kevermes-Nagykamarás-Lőkösháza határában lévő földjéről.

A járőrszolgálatban lévő Bors István elsőrendű vádlott – rendőr főtörzsőrmester – a helyszínre sietett, és átült a gazda terepjárójába, amellyel a harmadrendű vádlott, Czene Zsolt is utazott, majd üldözőbe vették a gyanúsítottakat. A másfél tonnányi dinnyét szállító lovas kocsit, amelynek bakján egy férfi ült a fiával, Lőkösháza külterületén érték utol.

A főtörzsőrmester először egy szőlőkaróval ütötte meg az idősebb férfit, ő a támadástól a földre esett, védekezésül maga elé tartott karja pedig eltört. A rendőr ezután fejen ütötte a védekezésképtelen férfit. A két civil egy szőlőkaróval és egy viperával ütlegelte.

A főtörzsőrmester a fiatalabb férfit is megütötte a szőlőkaróval, ő a bakról leesve a földre került, a vádlottak gumibottal, vasvillanyéllel, viperával és szőlőkaróval ütlegelték.

A vádlottak a büntetőeljárás során tagadták a cselekmény elkövetését. Elmondásuk szerint az ittas dinnyetolvajok menekülni próbáltak, amikor meglátták a terepjárót, és a bakról leugorva a lovak és a kocsi közé estek, ekkor szerezték sérüléseiket. A sértettek tagadták a dinnyelopást.

A táblabíróság kétrendbeli, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében és társtettesként elkövetett testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek Bors Istvánt, és jogerősen egy év – végrehajtásában két évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta. A két civil ugyanezekért a bűncselekményekért, részben bűnsegédként, tíz hónap – szintén két évre felfüggesztett – börtönt kapott.