Elkezdődött a halálos balesetet okozó horvát pártvezér pere

2011.09.20. 11:16 Módosítva: 2011.09.20. 13:16
Radimir Čačić
Radimir Čačić
Fotó: Varga György

A Somogy megyei bíróságon elkezdődött Radimir Čačić, a Horvát Néppárt (HNS) elnökének büntetőpere. A politikust halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják.

A pert óriási médiaérdeklődés kíséri, a sonline.hu szerint az ügyet hivatalosan a marcali bíróság tárgyalja, de ott nincs akkora tárgyaló, ahová ennyi érdeklődő befért volna.

A rendőrség szerint Čačić tavaly január 8-án nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett az M7-es autópályán, ezért a 181-es kilométernél nekiütközött egy vele azonos irányban haladó autónak. Két ember súlyosan megsérült, egyikőjük másnap, másikuk két héttel később meghalt.

Az index.hr tudósítása szerint a politikus a tárgyaláson elismerte, hogy a látási viszonyok rosszak voltak, de szerinte nem ment túl gyorsan. Megismételte, amit a rendőrségi eljárás során is mondott: az előtte haladó kocsi nem volt rendesen kivilágítva, az ütközést már nem tudta elkerülni. Továbbra is állítja, hogy csak 100-120 km/órával haladt, pedig a szakértői jelentésekben 140-150 km/óra szerepel.

Čačić egyedül ült a kocsiban, Varasdról (Varaždin) ment Zalaegerszegre. Rádiót hallgatott, nem sietett. Az autón jó állapotú téli gumik voltak, a látótávolság 100-150 méter lehetett. Egy bukkanónál azonban sűrű köd volt, fékezett, megpróbálta balra rántani a kormányt, de a balesetet már nem tudta elkerülni. A vádlott szerint az előtte haladó autó nagyon lassan, 50-70-nel ment.

Az M7-es Somogy megyei szakaszán aznap több súlyos baleset is történt.

A baleset után Čačić átmenetileg visszavonult a politikától. Azt mondta, ha börtönbüntetésre ítélik, döntése végleges lesz.

A Jutarnji List című horvát lap szerint a politikus néhány éve maga mondta el a sajtónak, hogy három totálkáros balesetet is túlélt azóta, hogy 1967-ben 18 évesen megszerezte a jogosítványát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport