Nem hajlandóak visszaköltözni a lakók a Kén utcába

2011.09.22. 14:33
Két ellopott acélgerenda és egy engedély nélkül beépített zuhanyzó miatt halt meg majdnem egy család a ferencvárosi Kén utcában, miután leszakadt a lakásuk a meggyengült födémtől. Az ottlakók fel vannak háborodva, az életveszélyes körülmények közé nem akarnak visszaköltözni. A rendőrség csütörtökön elfogott két férfit, azzal gyanúsítják őket, hogy ők lopták el a két tartóoszlopot.

A baleset csütörtök hajnal fél négykor, a IX. kerületi Kén utca 3-as háztömbjében történt. A szerencsétlenségben összesen kilenc ember sérült meg. A leszakadt lakásban élő családot kórházba szállították. Délután Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója közölte, hogy csak könnyebben sérült meg a hozzájuk került öt gyerek. A 3 hónap és 4 év közötti gyerekeket addig tartják kórházban, amíg az általános állapotuk javul, és tisztázódik, hogy gyógyulásuk után hová kerülnek.

Eltűnt

Az elsődleges hírek még arról szóltak, hogy gázrobbanás történt, azonban Bácskai János, a kerület polgármestere már arról tájékoztatta a helyszínen a sajtót, hogy a tíz éve megerősített födém azért gyengült meg, mert eltűnt onnan két acélgerenda, és a balesethez az is hozzájárulhatott, hogy illegálisan lett kialakítva egy zuhanyzó.

Az épületet jelenleg is statikusok vizsgálják, ma már biztos engedik vissza a lakókat, addig is a Timót utcai szakközépiskolában és a szomszédos óvodában szállásolják el a 26 családot, nagyjából 60-70 embert.

A húszas években épült Kén utcai önkormányzati lakások szemmel láthatóan nagyon rossz állapotban vannak, de Bácskai szerint szakvélemény van arról, hogy a tömb lakható. "Hogy egyáltalán visszaköltözhetnek-e a lakók, azt a statikusok vizsgálata után fogjuk eldönteni" – mondta Bácskai, a sajtótájékoztatót hallgató lakók azonban zúgolódva fogadták a polgármester kijelentését. "Maga költözzön ide vissza" – vágtak a polgármester szavába.

Fertő

Az itt élők elbeszélése szerint már több alkalommal fordultak az önkormányzathoz amiatt, hogy az épület lakhatatlan: a pincében negyven centis víz és tömérdek szemét áll, a falak vizesednek, patkányok és egerek másznak fel a fűtés-csöveken a lakásokban, és legalább három havonta csótányirtást is kell végezni (a saját költségükön). "Ez egy fertő" – minősíti lakhelyét egy fiatalabb férfi.

A lakók szerint nagyjából egy hete lophatták el az acélgerendákat. Hogy vajon kik lehettek, arról senki se tudott semmit, a BRFK IX. kerületi rendőrkapitánysága az eset után foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást.

Csütörtök délután a BRFK szóvivője közölte az MTI-vel, hogy a rendőrség két huszonéves férfi előállított, mert megalapozottan gyanúsíthatók a két tartóoszlop ellopásával, ami nagyban hozzájárulhatott a födém leszakadásához.

Egy felháborodott nő egy tájékoztató papírt mutogatott, eszerint már 2005-ben bontásra ítélték a Kén utcai lakóházakat. Tavaly az önkormányzatnál is járt, hogy felhívja a hivatal figyelmét az életveszélyes körülményre, de mint mondja, azóta nem történt itt semmi.

"Félelemben élek, ide biztos, hogy nem fogok visszaköltözni" – mondja sírva egy első emeleti lakásban élő idős roma asszony.

"Meghallgattak minket, de aztán semmit sem csináltak. Azt mondja a polgármester, hogy minden évben felmérik az épületek állapotát, én 25 éve élek itt, de még sose láttam itt ilyen felmérést" – meséli egy házaspár.

Lakcím

A Kén utcában három háztömb található, nagyjából 150-en, főleg romák laknak itt. Pontos számot senki sem tud, ugyanis sokan nincsenek bejelentve.

Az egyik lakó a nagy robajra először azt hitte, hogy földtengés történt, csak a gyereksikításra rohant ki a lakásból, és akkor látta, hogy az első emelet 14-es lakása lényegében eltűnt. Szerencse, a földszinti lakásra, ahova a gáztűzhely, a kád és a fagerendák zuhantak, évek óta befalazottan áll, senki sem lakja. A Kén utcai háztömbökben ugyanis ez a "szokás", mint ahogy azt Berecz Dénes roma mediátor mondja, aki azért érkezett, hogy a gyerekeket összegyűjtse és elvigye a baleset helyszínéről az ideiglenesen kijelölt szálláshelyre, a Kén utcai óvodába. De még a gyerekek sem akartak mozdulni otthonuk mellől. A helyszínen meleg teát is osztogattak a hajnal óta az udvaron tartózkodó, egy szál ruhában álló kiköltöztetetteknek, akik várták, eldőljön végre, mi lesz a sorsuk.

A polgármestert körbe fogó felháborodott és kétségbeesett lakóknak mindenesetre sikerült kiharcolniuk, hogy a polgármester megígérje, mindent ki fog vizsgálni, és hogy ne kelljen holnapig várniuk, hogy kiderüljön, hova költöznek: Bácskai délben a kerületi Polgármesteri Hivatalhoz hívta a 26 családot, hogy átadják az ideiglenes lakások kulcsait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport