Veszélyes metrón történt újabb baleset Sanghajban

2011.09.28. 11:34

keddi balesetet megelőzően is történtek hibák a jelzőrendszerben az érintett sanghaji metróvonalon, a rendszert gyártó vállalatot pedig több balesetért is felelősségre vonták már.

Feltehetően az elektromos jelzőrendszer meghibásodása vezetett a keddi sanghaji metróbalesethez, amelyben a szerda reggeli hivatalos jelentések szerint 271 ember sérült meg, húszan közülük súlyosan. A metrótársaság által a világ legfejlettebbjének kikiáltott jelzőrendszer zavara a tavaly áprilisban átadott vonalon már egyszer gondot okozott: július végén egy programfrissítési hiba miatt az egyik vonat a menetiránnyal szemben indult el.

A jelzőrendszer a Casco Signal kínai cég és a francia Alstom által alapított vegyesvállalat gyártmánya. A jelentések szerint több kínai nagyváros - Sanghajon kívül például Peking, Tiencsin (Tianjin) és Sencsen (Shenzhen) – metrójának jelzőrendszerét is részben ez a cég szolgáltatta.

A cég a keddi balesetet követően elzárkózott a nyilatkozattételtől, honlapja sem volt elérhető. Az esetet most független szakértők bevonásával vizsgálja a város. A nyomozást segítendő bizonytalan időre az érintett metróvonal egy szakaszát lezárták.

Sanghajban tizenegy metróvonal és egy mágnesvasút működik, amelyek mintegy 450 kilométer hosszon, naponta 5,16 millió utast szállítanak. A városé a világ leggyorsabban fejlődő metróhálózatainak egyike: nyilvánosságra hozott tervek alapján a következő évtized elején 877 kilométeren már dupla ennyi, 22 vonal működik majd.