Életfogytig ülhet bankrablásért egy sümegi

2011.10.05. 12:50 Módosítva: 2011.10.05. 14:06
Életfogytig tartó büntetésre számíthat a "három csapás" elve alapján egy sümegi férfi, ha bebizonyosodik róla, hogy az elmúlt évben több nyugat-magyarországi megyében rabolt ki vagy kísérelt meg kirabolni takarékszövetkezeti fiókokat. Az ítélet súlyosságát jelzi, hogy Kaiser Ede jóval súlyosabb rablásokért 18, a viszkis Ambrus Attila pedig 17 évet kapott csak.

A Zala Megyei Bíróságon szerdán indult tárgyalássorozaton Matolcsi Lászlót az ügyész azzal vádolta meg, hogy tavaly nyáron hét alkalommal próbált meg fegyveresen kirabolni pénzintézeteket Somogy, Zala és Vas megyében. Négy esetben több millió forintot zsákmányolt, de volt, ahonnan a biztonsági őr vagy a fiók alkalmazottjának határozott fellépése miatt elmenekült.

Fegyvernek tűnő tárggyal fenyegetőzött

A vád szerint a férfi a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezeti fiókban kétszer is járt a múlt év nyarán. Először június 23-án, amikor fegyvernek tűnő tárggyal az alkalmazottakat a földre kényszerítette, majd a pénztárból és a páncélszekrényből összesen 5,5 millió forintot és 550 eurót vitt magával. Az alkalmazottakat és egy ügyfelet a konyhába zárta, onnan a rendőrök szabadították ki őket.

Alig egy hónappal később ugyanilyen módszerrel fenyegette meg ugyanennek a fióknak a dolgozóit, akiket a mosdóba zárt, s onnan egy ügyfél segítségével tudtak kijönni. Ebben az esetben 6,4 millió forintot és 880 eurót zsákmányolt a rabló.

Megriadt a riasztófegyvertől

A férfi ugyancsak egy hónapos különbséggel, szintén kétszer járt Gyenesdiáson, az ottani takarékszövetkezeti fiókban. Július 6-án a két dolgozót újfent a földre fektette, majd egy hátsó helyiségbe zárta őket, hogy a pénztárból és a széfből magához vett 9,2 millió forinttal el tudjon menekülni.

Augusztus 16-án megint rablási szándékkal tért be a pénzintézetbe, de az ajtó mögül előugró biztonsági őr fegyvert rántva felszólította, hogy dobja el a pisztolyt. A férfi nem engedelmeskedett, mire az őr a riasztófegyverével a támadó felé lőtt. A rabló ezután kiszaladt a helyiségből, s amikor a biztonsági őr utolérte, ráfogta a fegyvert azzal a fenyegetéssel, hogy lelövi, ha nem hagyja futni. A támadó ezek után autóval elmenekült a helyszínről.

Alig két héttel korábban Alsópáhokon, az ottani takarékszövetkezet alkalmazottja kényszerítette menekülésre a támadót. Amikor a férfi a fegyvernek tűnő tárgyat a dolgozókra fogta, nekidőlt a pultnak, amitől az megmozdult. A pillanatnyi zavart kihasználva az egyik ügyintéző megpróbálta elütni a támadó kezét, majd megfogta a "fegyver" csövét. Ekkor közölte a másik alkalmazottal, hogy csak műanyag pisztolyról van szó, ezért a rabló gyorsan elmenekült.

Bezárta az alkalmazottakat

Az ügyészség szerint a sümegi férfi utoljára augusztus 19-én Zalaszentivánon és Jánosházán is megpróbált pénzt szerezni, de a zalai településen lévő pénzintézeti fiók belső ajtajának elektronikus zárját - látva a férfi szándékát - az alkalmazottak reteszelték, így nem jutott be. A Vas megyei Jánosházán a takarékszövetkezet két alkalmazottját a fiók mellékhelyiségébe zárta, majd 950 ezer forinttal távozott, de még aznap a rendőrök elfogták őt.

A Zala Megyei Főügyészség a 43 éves férfit egyebek mellett több rendbeli, jelentős értékre, fegyverrel, folytatólagosan elkövetett rablással, valamint annak kísérletével és előkészületével, továbbá hét esetben elkövetett, személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolta meg.

A tárgyalás során Matolcsi László csupán az alsópáhoki és a gyenesdiási rablási kíséretet ismerte el, de ezek kapcsán is többször arra hivatkozott, hogy fenyegetéssel vették őt rá a bűncselekmények elkövetésére. Családja védelmére hivatkozva, többszöri kérdésre sem kívánta megnevezni azt a két embert, akikről azt állította, hogy a velük szemben fennálló tartozásai miatt kényszerítették a rablásokra.

Nem nevezte meg a megbízókat

Azt mondta: a támadások idején a megbízói fizették a bérelt kocsikat, amelyekhez ők adtak más autóról származó rendszámot is, s ha sikerül a két bankrablási kísérlet, a pénzt teljes egészében oda kellett volna adnia nekik. A kihallgatása során az is kiderült, hogy a férfi hosszú ideje nem dolgozott, számos helyről kért kölcsönöket, egy alkalommal pedig meg is verték, amiért nem fizette ki időben a tartozását.

A Zala Megyei Bíróság még a tárgyalást megelőző tájékoztatása szerint a "három csapás" elve alapján Matolcsi Lászlóra életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. A pere tanúk és szakértők meghallgatásával további tárgyalási napokon folytatódik.

Aránytalanul súlyos ítélet

A három csapás elve tavaly nyáron került be a Btk-ba: három, halmazatban elkövetett, személy elleni erőszakos bűncselekmény esetén egy büntetést kell kiszabni. Ilyenkor az eredeti büntetési tétel megduplázódik, és ha így meghaladná a húsz évet, "életfogytiglani szabadságvesztést kell kiszabni". Ha a bíró Matolcsit bűnösnek találja, nem mérlegelhet, muszáj lesz életfogytiglani börtönre ítélnie.

A fegyverét soha nem használó Matolcsi ügye jól jelzi, hogy az alkotmánybírósághoz forduló Helsinki Bizottság miért tartja szürreálisnak és az alkotmányos büntetőjog elveivel ellentétesnek a Btk-módosítást – nyilatkozta az Indexnek Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság ügyvédje. Mit mondta, a Matolcsira váró életfogytiglani börtönbüntetés aránytalansága az egy ízben lövéseket is leadó, 17 évet kapó Ambrus "viszkis" Attila, illetve a szintén lövöldöző, és rablásait gyakran brutális erőszakkal végrehajtó, 18 évre ítélt Kaiser Ede ügyével összevetve világlik ki igazán.

A Helsinki Bizottság fő ellenérve a három csapás ellen az aránytalanság mellett az volt, hogy az életfogytiglan kötelezővé tétele kizárja az egyéniesített büntetéskiszabást, korlátozza a bírók szabad mérlegelési jogát. A civil szervezet szerint a jogszabály érzéketlen például annak a két esetnek az eltérő súlyára, ha egy büntetlen előéletű 25 éves fiatal sikertelenül kísérel meg a bankból jelentős összeget rabolni, és menekülése közben megüti az őt üldöző rendőrt, illetve ha egy bankrabló megöl két banki alkalmazottat.