Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Pár tízezer forintért öltek a csepeli erdőben

2011.10.07. 14:01
Januárban egy négytagú családot, tavaly szeptemberben pedig egy diósdi férfit öltek meg a csepeli erdőben csekélyke vagyonuk megszerzéséért. A szakértők mostanra egyértelműen azonosították az áldozatokat, a gyanúsítottak köre bővült, és beismerő vallomások születtek. A nyomozók nem zárják ki, hogy történhetett még más bűncselekmény is.

Néhány tízezer forintnyi értékekért öltek meg öt ember a csepeli erdőben a rendőrök szerint, derült ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteki sajtótájékoztatóján. A három szálon futó ügyben régóta várt ismeretek birtokába jutottak a nyomozók.

A szövevényes ügy legutóbb nyilvánosságra hozott szála az volt, hogy nemcsak az eperföldi gödörben megtalált négy ember halt meg ott, hanem meggyilkoltak egy 32 éves diósdi férfit is 2010 szeptemberében. A gyilkossággal először egy Cs. János nevű férfit gyanúsítottak meg, akit augusztus 23-án fogtak el. A rendőrök már akkor úgy tudták, hogy nem ő volt az egyedüli elkövető. A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a diósdi férfi megölésével most már négy embert gyanúsítanak. A 42 éves Cs. Jánoson kívül a csepeli ügy központi figurájaként ismertté vált szerb, B. Dragan, az Ausztriában, szeptember 14-én elfogott, 32 éves B. Zsolt, valamint K. Krisztián is részt vett a gyilkosságban a nyomozók szerint.

Társaikra vallottak

Az NNI igazgatója, Csizner Zoltán az Index kérdésére megerősítette, hogy a 28 éves K. Krisztián a még áprilisban elfogott három rabló egyike. K. Krisztiánt két másik emberrel együtt közértek, vendéglátóhelyek ellen elkövetett fegyveres rablások miatt vették tavasszal őrizetbe. A rendőrség már augusztusban közölte, hogy összefüggés van a rablássorozat és az erdei gyilkosságok között, de mostanáig a letartóztatott rablók egyikét sem gyanúsították emberöléssel.

A Bécsben, európai elfogatóparancs alapján elfogott B. Zsoltot csütörtökön adták ki Magyarországnak, és tegnap vallomást is tett, mondta el Deme Tamás, az NNI életvédelmi osztályának vezetője. A rendőrség előterjesztést tett előzetes letartóztatására. Deme szerint most már “részben vagy egészében” mind a négy gyanúsított elismerte a diósdi férfi megölését, társaikra nézve terhelő vallomást tettek, miközben saját szerepüket igyekeztek kisebbíteni.

A diósdi férfi holtteste nincs meg

Cs. János elfogása után még tagadott, azt állította, hogy ismerte ugyan a diósdi férfit, de meggyilkolásához nincs köze. Az NNI sajtótájékoztója után megkerestük Cs. János ügyvédjét, dr. Pintér Andrást, aki megerősítette, hogy védence változatott első vallomásán, de részleteket arról egyelőre nem kívánt közölni.

Az NNI életvédelmi osztályvezetője szerint a gyanúsítottak által elmondottakat alátámasztják érdektelen tanúk vallomásai, és több tárgyi bizonyítékot is sikerült lefoglalni, ezeket jelenleg is vizsgálják szakértők. A rendőr szerint most már pontosan ismerik a gyilkosság mozzanatait, az egyes elkövetők szerepét. Ugyanakkor a holttest maga még mindig nem került elő. Korábban felmerült, hogy a diósdi férfié lehet a gödörből kihantolt négy holttest egyike, de ez mostanra kizárható, mivel azt a négy embert már azonosították. A diósdi áldozat holttestének megtalálásáról még nem tett le a rendőrség, de Deme szerint a többi bizonyíték alapján holttest nélkül is vádat tudnak majd emelni.

Lomtalanításból, kukázásból éltek az áldozatok

A nyomozó beszámolt az augusztus 11-én kihantolt négy holttest azonosításának eredményéről is. Az orvosszakértő az idegenkezűséget egyértelműen megállapoította. Megerősítve a korábbi sajtóértesülést Deme közölte, hogy egy négytagú családról van szó: egy 30 éves férfiról, az ő 40 éves élettársáról, a férfi 53 éves apjáról és annak 48 éves élettársáról. A család tagjai korábban “alkalmi jelleggel” a csepeli erdőben éltek, bár rendszeresen jártak külföldre is alkalmi munkákra. Alapvetően lomtalanításból, kukázásból éltek. A négyes gyilkosság 2011. januárjában történt. A rendőrök az elkövetés módszeréről csak annyit árultak el, hogy hosszú időn át tartó, brutális bántalmazás történt, amelyhez “különböző eszközöket is használtak”, ami a tapasztalt nyomozókat is megviselte.

A négyes gyilkossággal egyelőre egyedül B. Dragant gyanúsították meg, ugyanakkor a rendőrök – tanúvallomások és tárgyi bizonyítékok alapján - biztosak abban, hogy volt társa is, mégpedig a diósdi ügy másik három – előzetes letartóztatásban lévő - gyanúsítottjának egyike. Hogy pontosan melyikükről van szó, azt egyelőre nem közölték. Az NNI szerint még további “eljárási cselekményekre” van szükség ahhoz, hogy őt is meggyanúsíthassák.

Ölni akartak

Az indíték egyértelműen anyagi haszonszerzés volt a diósdi férfi és a család esetében is, mondta az NNI igazgatója. Mindössze pár tízezer forintos nagyságrendű értékekről volt szó: a család esetében használati és berendezési tárgyakról, telefonokról, egy néhány tízezer forintot érő használt kocsiról. A diósdi férfit, akinek volt munkahelye, a fizetése megkapása utáni napon támadták meg. Csizner szerint a támadások célja már kezdetben sem csupán rablás, hanem a gyilkosság volt.

Az erdélyi fiatalember augusztus 3-i megtámadásának ügyében is haladt a nyomozás. A férfit szintén a csepeli erdőben támadták meg, megkötözve beásták a földbe, de sikerült megszöknie. Emiatt három embert gyanúsítottak meg csoportos rablással. Egyikük B. Dragan, a másik az ő élettársa, B. Amanda volt, a harmadik pedig B. József. Az NNI életvédelmi osztályvezetője elmondta, hogy a támadás célja az erdélyi férfi értékeinek megszerzése volt, előre tervezetten készültek rá. A korábban tagadásban lévő gyanúsították mostanra már-már beismerő vallomást tettek, tette hozzá. A rendőrség most úgy látja: B. Dragan két társának a gyilkosságokhoz nem volt közük.

A nyomozás folytatódik, folyamatban vannak szakértői vizsgálatok, további kihallgatások várhatók, és vizsgálják azt is, hogy történt-e még olyan bűncselekmény az erdőben, amely egyelőre nem került napvilágra.