Megkéselt társukért sztrájkolnak az ellenőrök

2011.10.07. 13:05
Jelentősek voltak a fennakadások péntek délelőtt a teljes francia vasúthálózaton, miután az ellenőrök sztrájkba kezdtek, mert egy társukat megkéselte egy elmeháborodott férfi.

A személyvonatok (TER) és a szuperexpresszek (TGV) esetében is nagy a fennakadás. Minden harmadik vagy minden negyedik vonat indul csak el - közölte Guillaume Pepy, a francia állami vasúttársaság, az SNCF elnöke az RTL kereskedelmi rádióban. A fővárosi régióban és a külföldre közlekedő szuperexpresszek (Thalys, Eurostar) vonalain a szerelvények normális menetrendben szerint indulnak, a déli országrészben és Lyon környékén azonban gyakorlatilag teljesen leállt a vasúti közlekedés.

A fennakadások oka, hogy az ellenőrök egy jelentős része spontán munkabeszüntetést hirdetett szolidaritásul egy kollegájukkal, akit a Lyon-Strasbourg vonalon csütörtökön délután egy utas megtámadott. Az elmezavarral küzdő támadót a rendőrség őrizetbe vette, miután a megsérült ellenőr kollégáinak sikerült megfékezniük. Az 54 éves vasutast helikopterrel a besanconi kórházba szállították, ahol megműtötték, állapota stabil - közölte a csendőrség.

Az állami vasúttársaság vezetője arra kérte dolgozóit, hogy vegyék fel a munkát. hiszen ezzel az utasokat büntetik tovább. Szerinte "nem ez a jó válasz" a támadásra. "Nagyon nagy az indulat, de nem szolgál semmire az utasokat megbüntetni, mert egy elmezavarodott által elkövetett ilyen őrült cselekmény nagyon ritka" - tette hozzá. Pepy azt is jelezte, hogy még pénteken tárgyalóasztalhoz ül a szakszervezetekkel. Az ellenőrök ugyanis a szakszervezetek támogatásával érvényesítették jogukat az azonnali munkabeszüntetésre, amelyet a munka törvénykönyve tesz lehetővé "súlyos és azonnali veszély" esetén.

A vállalat arra kérte az utasokat, hogy amennyiben lehetséges, más közlekedési eszközzel induljanak útnak. Vagy ha tudják, halasszák el utazásukat egy későbbi időpontra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport