Alfréd
-3 °C
3 °C

Újra bíróság előtt Földes-Szabó Attila

2011.10.13. 11:58

Kettős emberöléssel vádolják Földes-Szabó Attilát, akit korábban a Fő utcai órásgyilkosság vádja alól felmentett a bíróság, és emiatt 25 millió forint kártalanítást kapott az államtól; az újabb büntetőper csütörtökön kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon.

A vád szerint a férfi 2005-ben kábítószerrel kezdett kereskedni, így ismerkedett meg és lépett üzleti kapcsolatba D. Kornéllal és K. Zsolttal.

Az ügyészség szerint a vádlott pénzzavarba került, és elszámolási vitába keveredett D. Kornéllal, de 2008 májusa körül mégis megállapodtak abban, hogy ismét társulnak. Május 15-én találkozott a sértettekkel a vádlott III. kerületi bérelt házában. Földes-Szabó Attila korábban megtudta, hogy D. Kornélnak sok pénze és nagy mennyiségű kábítószere van, ezért elhatározta, hogy megöli a két férfit, majd megszerzi a pénzt és a drogot.

A vádlott a találkozóra érkező férfiakat a konyhában két-két célzott lövéssel megölte. Ezután a holttesteket – az ügyészség szerint boncmesteri ismereteit felhasználva - feldarabolta, a testrészeket műanyag zsákokba rakta, majd éjjel Balatonboglár és Balatonlelle között egy nádasban elrejtette. Később megpróbálta a bűncselekmény nyomait eltüntetni: a házat kitakarította, áldozatainak értéktárgyait pedig különféle helyeken utóbb értékesítette.

Senkit nem ölt meg, "sem embert, sem állatot" – mondta a vádlott a per csütörtöki tárgyalásán.

Földes-Szabó Attilát 2005 januárjában mentette fel - bizonyítottság hiányában - jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla a Fő utcai órásgyilkosság vádja alól. Az I. kerületi üzletben 1999 júniusában lőtte valaki homlokon, tarkón és közelről nyakon az órást. A bűncselekmény kiötlőjét 2005-ben kilenc és fél év fegyházra ítélték, de az emberölés miatt Földes-Szabó felmentése óta nem marasztaltak el senkit. A gyilkosság vádja alól felmentett férfi a jogerős ítélet után az állam ellen kártalanítási eljárást indított, és több sajtóterméket is beperelt, és az államtól több mint 25 millió forint kártalanítást kapott.