Erőszakjelző okostelefon-alkalmazással védik a nőket Indiában

2011.10.15. 08:30
Nemi erőszak veszélyének fennállása esetén használható okostelefon-alkalmazást fejlesztettek ki Indiában: a szolgáltatás egyetlen gombnyomásra értesíti az áldozat hozzátartozóit és a rendőrséget, valamint bejegyzést küld az illető közösségi profiljára.

A helyi hatóságok szerint az Indiában elkövetett erőszaktevések közül minden negyedik a fővárosban, Újdelhiben történik, ahol 18 óránként megerőszakolnak egy nőt. A helyi Whypoll nevű jótékonysági szervezet által kifejlesztett Fight Back (Visszaütés) elnevezésű alkalmazás egy segélykérő szolgáltatásként működve, GPS-es helymeghatározást tartalmazó szöveges üzenetet küld ki az áldozat által megnevezett öt személynek, köztük a rendőrségnek és emellett az illető Facebook, illetve Twitter profilján is megjeleníti az esetet.

A konzervatív és erősen patriarchális Indiában számos veszély fenyegeti a nőket: a kényszerházasságtól kezdve, a házassági ajándék elmaradása miatt elkövetett hozománygyilkosságon át egészen a "becsületgyilkosságig" és a nemi erőszakig. A Nemzeti Bűnügyi Nyilvántartó Hivatal legutóbbi adatai szerint az 1971-ben elkövetett 2487 esetről a 2009-es évre 760,4 százalékkal, vagyis 21 397-re nőtt a nők ellen elkövetett nemi erőszak esetek száma. Az emberjogi aktivisták szerint a valós helyzet ennél rosszabb, ám a nők nem mennek el a rendőrségre a személyes megbélyegzés és a családjuk megszégyenítése miatti félelmükben.

A Nokia és Blackberry készülékekre is kompatibilis alkalmazást novembertől lehet letölteni a fejlesztő hivatalos oldaláról egy jelképes összegért. A segélykérő üzenet költsége egy sms árával lesz egyenlő. A szervezet Safe in the City (Biztonság a városban) elnevezésű kampányának részét képező alkalmazás révén a fejlesztők egy térképet is készítenek a weboldalukra a segélykérések alapján arról, hogy mikor és hol, milyen nemi-megoszlású bűnügyek történtek a városban.