Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Önvédelem volt a markóci emberölés

2011.10.24. 16:19
Önvédelemnek értékelte tettét, ezért felmentette a Baranya Megyei Bíróság hétfőn hozott elsőfokú, nem jogerős határozatában azt a férfit, aki megölte a rá késsel támadó barátját 2007 decemberében Markócon.

A bíróság Antal Gábor vezette büntetőtanácsa úgy ítélte meg: a ma 40 éves Magyar Attila Zoltán az életére törő támadással szemben védekezve oltotta ki a sértett életét, így cselekményét a jogos védelem körében valósította meg, az pedig nem büntethető.

Az ügyész fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

A vádlott és barátja egy családi házban élt Markócon. Rendszeresen italoztak, gyakran egymásnak is estek. Egy 2007 decemberi anyagi vitát követően a sértett késsel támadt Magyar Attila Zoltánra, aki baltával védekezett. Ennek során ejtett halálos sebet barátján, akit ezután a kertben elásott.

A rendőrség tavaly novemberben, Budapesten fogta el az emberölés gyanúsítottját, miután más bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozás során információkat szerzett arról, hogy a férfi eltűntként keresett barátja bűncselekmény áldozatává vált.

Tanúkat kutattak fel és hallgattak ki, majd felásták a markóci ház kertjét, ahol megtalálták az elhunytat. Magyar Attila Zoltán először mindent tagadott, végül beismerő vallomást tett.

Fellegi Norbert, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője az ügy kapcsán tartott korábbi rendőrségi sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy a két férfi pontosan milyen kapcsolatban volt egymással, azt mondta, "jóban voltak, az áldozat korábban felvette későbbi gyilkosa nevét".