Emma
9 °C
26 °C

Életfogytiglant kaphat a túrórudis lövöldöző

2011.10.26. 11:15 Módosítva: 2011-10-26 13:52:38

Tagadta az ölési szándékot a tavaly nyári tescós lövöldözés vádlottja a Fővárosi Bíróságon (FB) szerdán megkezdődött büntetőperben.

Az ügyészség több emberen elkövetett emberölés kísérletével és lőfegyverrel visszaéléssel vádolja a 25 éves férfit, a bűncselekményért akár életfogytiglan is kiszabható.

A vád szerint a férfi egy budapesti Tesco áruházban Túró Rudit lopott, ám a biztonsági őrök ezt észrevették és az előállító helyiségbe kísérték, hogy elszámoltassák. Felszólításra előadta a nála lévő gázsprayt és viperát, övtáskáját azonban csak többszöri nógatásra nyitotta ki, abból egy engedély nélkül tartott pisztolyt vett elő, amit csőre töltött. Elkezdtek dulakodni, s közben a vádlott három biztonsági őrt megsebesített, egyiket a hasán, másikat a felkarján, a harmadiknak a tenyerét surrolta egy lövedék. Az elkövetőt az áruház kijáratánál sikerült megfékezni és lefegyverezni.

Az ügyészség szerint csak a véletlennek és a gyors orvosi segítségnek köszönhető, hogy az emberekkel zsúfolt kis helyiségben lezajló lövöldözésnek nem lettek sokkal súlyosabb következményei. A történtek óta a férfi előzetes letartóztatásban van.

A vádlott a szerdai tárgyaláson nem vitatta a történteket, de tagadta, hogy ölni akart volna, vagy akár a fegyverét használni. Mint mondta: nem emlékszik a lövésekre, de még arra sem, hogy elővette és csőre töltötte a pisztolyát.

A hányatott sorsú fiatalember a tárgyaláson ismertetett korábbi nyomozati vallomása szerint a bűncselekménynél használt, engedély nélkül tartott pisztolyt és hozzá többszáz töltényt börtönviselt apja hagyta rá mielőtt öngyilkos lett. A fiatalember az anyját is korán elveszítette, családjából az anyját és a testvérét egyaránt pszichiátrián kezelték, állítása szerint pécsi otthonukat tartozások fejében a lakásmaffia kaparintotta meg.

Széteső családjában nem találta a helyét, ezért a fővárosba költözött, ahol azonban nem sikerült tartós munkahelyet találnia, különböző albérletekben lakott és a pénztelenség miatt már azt fontolgatta, hogy kirabol egy bankfiókot vagy egy tehetősebb vállalkozót. Állandóan magánál hordta a töltött fegyvert.

A nyomozás során nem tudott magyarázatot adni a Tescóban történtekre, úgy nyilatkozott, az "utóbbi években érezte, hogy kezd megroppani". Korábbi vallomása során a nyomozók rögzítették azt is, hogy többször elsírta magát, amikor az életkörülményeiről, leépülő családi és emberi kapcsolatairól beszélt.

A férfi a szerdai tárgyaláson tett rövid szóbeli vallomásában már arra célozgatott, hogy a nyomozók elferdítették szavait, erős nyomás alatt vallott, és kérte, hogy olvassák fel 175 oldalas, saját kézűleg írt vallomását, utána válaszol a kérdésekre.

A tescós lövöldöző büntetőpere a vádlott vallomásának ismertetése után tanúk meghallgatásával folytatódik majd a FB-n.