Ervin
14 °C
22 °C

Elloptak egy több tonnás harangot

2011.10.26. 14:17

Ellopták a San Francisco-i Szűz Mária-katedrális 2,7 tonnás 122 éves harangját. A harangot 1899-ben öntötték Baltimore-ban, majd vasúton szállították az egész országon át San Franciscóba. Túlélte az 1908-as földrengést, ahogy az 1962-es tűzvészt. A főtemplom az 1970-es években audiorendszerre cserélte le a harangot, amelyet aztán a bejárata előtt, egy fából ácsolt emelvényre helyeztek.

A harang eltűnését múlt vasárnap vették észre, de sem a lelkész, sem a hívők nem tudtak visszaemlékezni, hogy mikor látták utoljára a történelmi relikviát. Brian Danker rendőrfőnök keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nagy valószínűséggel színesfémtolvajok lophatták el a harangot.

A templomnak nincs pénze, hogy elkészíttesse a pontos másolatát, ezért jutalmat ajánlottak fel visszaszolgáltatásáért. "Ez egy igen értékes történelmi relikvia, a katolikus egyház öröksége" - mondta George Wesolek, a San Franciscó-i érsekség kommunikációs igazgatója. Ismertetése szerint a harangot 80 százalék rezet és 20 százalék ónt tartalmazó ötvözetből öntötték. Amennyiben beolvasztják, 75 ezer dollárt (16 millió forintot) ér, eredetileg az egyház 17 ezer dollárt fizetett érte.