Kényszergyógykezelésre küldték a szamurájkardos támadót

2011.10.27. 12:02

Jogerősen kényszergyógykezelést rendelt el a Győri Ítélőtábla csütörtökön azzal a férfival szemben, aki szamurájkarddal támadt élettársára Győr egyik külső kerületében.

A vád szerint az erősen ittas Nyári Csaba István a kerítésen átmászva jutott be a sértett házába, majd amikor az asszony a zajra előjött, a férfi a kabátja alól egy szamurájdíszkardot húzott elő, és azzal fenyegette meg a nőt, hogy elvágja a torkát, levágja a fejét. A sarokba szorított, segítségért kiabáló áldozat eltolta magától támadóját, kirántotta a férfi kezéből és az udvarra dobta a kardot.

Az első fokon eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság korábban emberölés kísérlete miatt elmarasztalta ugyan a férfit, de büntethetőséget kizáró ok - beszámíthatóság hiánya - miatt a kényszergyógykezelését rendelte el. Ezt a döntést hagyta helyben csütörtökön a másodfokú bírói fórum.

A tárgyaláson a férfi azzal védekezett, hogy nem emberölés volt a célja. Azt mondta, életveszélyesen meg akarta fenyegetni az asszonyt, hogy az vallja be: megölte az ő anyját. A férfi bemutatott a bíróságnak egy - másfél hónappal a támadás előtt tett - feljelentést, amelyben anyja halálának a kivizsgálását kérte a rendőrségtől.