Egy évet kapott a philadelphiai uszály kapitánya

2011.11.01. 20:18 Módosítva: 2011.11.01. 20:30
Egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélte a philadelphiai bíróság annak az uszálynak a kapitányát, amely tavaly nyáron nekiütközött egy kirándulóhajónak Philadelphiában, a Delaware folyón. A balesetben két magyar fiatal meghalt.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés címén emelt vádat a 35 éves Matthew R. Devlin ellen idén nyáron, aki elismerte bűnösségét.

Hihetetlen események láncolata

A vád és a védelem egyetértett abban, hogy hihetetlen események láncolata vezetett a tragikus kimenetelű ütközéshez. A tárgyalást vezető bíró ugyanakkor leszögezte: ha Matthew Devlin kapitány egyetlen dolgot is másként csinál, akkor elkerülhető lett volna az ütközés.

A nyomozók szerint az uszályt kormányzó Matt Devlin többször is mobil telefonon beszélt a családjával súlyosan beteg gyermeke miatt, miközben a kirándulókat szállító sétahajó a Delaware folyón vesztegelt. A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság júniusi vizsgálati jelentése szerint a kormányos internetezett is munkája közben.

Keddi vallomásában a tolóhajó kapitánya elmondta: nap mint nap maga előtt látja az ütközés nyomán vízbe zuhant testeket. "Imádkozom a gyermeküket elveszítő családokért" - hangoztatta a 35 éves Devlin.

Lehalkította a hajó rádióját

Tavaly július 7-én Fox kapitány a Ride the Ducks nevű cég alkalmazottjaként irányította a 35 utast szállító kétéltű vízibuszt, amikor azt elcsapta egy 76 méter hosszú, tolóhajó által mozgatott uszály. A kapitány, egy matróz és 35 utas a Delaware folyó vízébe esett.

Az utasok közt volt a mosonmagyaróvári Kossuth Gimnázium 15 diákja és 2 tanára is, fiatalok nyelvtanulás céljából utaztak Philadelphiába. Az uszály a víz alá nyomta a kétéltűt, a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette.

A baleset a hajózási útvonalon történt, a tolóhajó kormányosa nem válaszolt sem a kiránduló hajó, sem pedig a környező vízi járművek rádiós vészjelzéseire, állapította meg a nemzeti közlekedésbiztonsági hatóság. Egyes lapértesülések szerint Devlin lehalkította a hajó rádióját, hogy jobban hallhassa a mobiltelefonját. Ezért nem észlelte a sétahajóról érkező vészjelzéseket.

Perelik az üzemeltetőt is

Tavaly szeptemberben jelentette be Gary Fox kapitány, hogy beperelte a tolóhajót üzemeltető K-Sea Partnerst, mert a baleset óta nem tud dolgozni az őt ért megrázkódtatás miatt.

A K-Sea Partners ellen a két fiatal szülei szintén pert indítottak. Az áldozatok családját képviselő ügyvédi iroda ugyanakkor pert indított a vízibusz üzemeltető Ride the Ducks társaság ellen is, mivel úgy vélik, a két áldozat azért fulladt a folyóba, mert fennakadt a felborult kétéltű vízibusz napellenzőjén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport