Bohócforradalom a Mavir Zrt.-nél

2011.11.07. 17:11
A nemzeti színű villanyoszlopok sikerén felbuzdulva bohócoszlopot állított fel a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az Albertirsa-Martonvásár távvezeték M5 autópályát keresztező szakaszán.

A Mavir közleménye szerint új trend hódit a világban: az ipari, illetve közcélú berendezések létesítése során a beruházók megpróbálják humanizálni az óriási tereptárgyakat. Erre a divathullámra ült fel a vállalat: immáron harmadszor épített a hagyományostól eltérő távvezetéki oszlopot.

A nemzetközi gyakorlatban már több éve hirdetnek távvezeték-oszlop dekorációs versenyt mérnököknek, tervezőknek (az idei évi brit felhívásra például kétszázötven pályamű érkezett), a 2008-as nyertes, az izlandi „lépegető ember távvezeték” látványtervei pedig pillanatok alatt népszerűvé váltak a világhálón.

Izlandi tervek
Izlandi tervek

Bár e tervek döntő többsége nem kivitelezhető, hiszen nagyon komoly műszaki (elsősorban statikai) vizsgálatok kell megelőzzék az új formák bevezetését, vannak azért élő példák is, mint a skandináv országok különböző alakú, több színvilágban pompázó, világító oszlopai.

„Vizsgáltuk már egy ideje, hogy vajon létezhet-e olyan forma, amely a meglévő, szabványos oszlopelemek felhasználásával létrehozható. Az alakzat kérdésén túlmenően természetesen hosszadalmasan vizsgáltuk a statikai megfelelőséget is, azért, hogy a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonsága még véletlenül se kerülhessen veszélybe. És természetesen említenem kell a nagyon szigorú hatósági engedélyezési eljárást is, amelyen ezek az oszlopok sikeresen megfeleltek." – nyilatkozta Tari Gábor, a MAVIR ZRt. vezérigazgatója.

Az első látványoszlopokat a MAVIR a Martonvásár-Bicske 400 kV-os távvezeték M7-es autópálya kereszteződésénél építette meg az autópálya mindkét oldalán. Különlegessége, hogy az oszlopokon egy-egy stilizált MAVIR logó látható.

A formabontó MAVIR oszlopok
A formabontó MAVIR oszlopok

A második, hagyományostól eltérő távvezetéki oszlop 2010-ben valósult meg: az akkor átadott Pécs-Országhatár-(Ernestinovo) 400 kV-os nemzetközi távvezeték két, M6-os autópálya melletti oszlopát – hazánk uniós elnöki tisztsége és Pécs „Európa Kulturális Fővárosa” címe előtt tisztelegve – nemzeti színűre festették.

„Mivel a trikolor oszlopok nagy sikert arattak, úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a formabontásra irányuló törekvéseinket: így született meg az általunk „bohócoszlop”-nak nevezett távvezetéki oszlop, amelyből összesen kettőt építettünk fel az Albertirsa-Martonvásár 400 kV-os összeköttetés M5 autópályát keresztező szakaszán, a 41-42 km között.

Az elmúlt napokban megtörtént a sodronyfeszítés is ezeken az oszlopokon, a távvezeték átadására pedig várhatóan még idén decemberben sor kerül. Jövőre újabb formabontó oszlopokat szeretnénk megvalósítani. ” - nyilatkozta Tari Gábor.

Susumu Yokota 2002-es számát, a Red Swan-t használta Sloup című rövidfilmjéhez Imery Watson új-zélandi filmes-designer, a klipben a japán látvány-villanyoszlopok különleges szerepet kapnak (olvasónk találata).