Ki fizet az áldozatoknak?

2011.11.07. 11:53

Nem zárható ki az utazási iroda felelőssége sem az egyiptomi balesettel kapcsolatban, de az egészségügyi ellátással és a hozzátartozók utaztatásával kapcsolatos költségeket az utasbiztosítók fogják fizetni – mondták az Indexnek biztosítási szakértők.

„Az utazási iroda azt nem tudja garantálni, hogy az utasokkal nem történik semmilyen baleset, hiszen ő a szállást és az utazást biztosítja. Ugyanakkor nem zárható ki teljesen a kártérítési felelőssége, ha ő szervezte a buszos transzfert " – mondta az Indexnek Dr. Sipos Balázs Tihamér ügyvéd.

Az utasoknak még itthon kellett utasbiztosítást kötniük, így a biztosítók egy bizonyos értékhatárig állják a kórházi ellátás, a rokonok utaztatásának és a holttestek hazahozatalának költségeit. Ezzel kapcsolatban a Best Reisen már jelezte, hogy az orvosi ellátást azok is megkapják, akiknél még nem tisztázott, hogy kivel kötöttek utasbiztosítást.

„Kérhetnek kártérítést az utasok a busz gépjármű-felelősségbiztosításának terhére is, ebből a szempontból az egyiptomi jog hasonló a magyarhoz" – tette hozzá Sipos. Emellett a vétkes sofőrrel szemben is lehet kártérítési pert indítani. Ezek az opciók ugyanakkor a távolság miatt nehézkesek lehetnek, bár segíthet, ha a busz biztosítójának van európai anyacége.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport