Maga szervezi fia bagzását a majomanya

2011.11.07. 19:18
Jelentősen megnöveli az utódnemzés esélyét, ha a brazil pókmajom hímjének anyja is részt vesz a párválasztásban, jutottak 30 év után a megdöbbentő felfedezésre amerikai tudósok.

"Azt, hogy az anyák egész életükben együtt maradnak fiaikkal, eddig is tudtuk. De hogy ez az utódnemzésben is előnyként szolgál, teljesen váratlan volt" - mondta el Karen Strier, a Wisconsini Egyetem kutatója, aki kollégáival mintegy harminc éve tanulmányozza az északi pókmajmok (Brachyteles hypoxanthus) viselkedését az atlanti térség esőerdeiben. A szakértők eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ban mutatják be.

A pókmajmok csapatában nem egyetlen egyed rendelkezik az utódnemzés monopóliuma felett. Több hím párosodik, amit a viselkedésbiológiai kutatások eredményei is bizonyítanak.

Az anyamajmok egyrészt kapcsolatot létesítenek a termékeny nőstényekkel fiaik számára, másrészt a beltenyészetet is megakadályozzák. "Nem a véletlenen múlik, melyik állat melyikkel párosodik. Bizonyára létezik egy folyamat, amelynek eredményekképpen elismerik vagy elutasítják a potenciális partnereket.

A tanulmány az úgynevezett nagymama-hipotézisre is magyarázattal szolgál. Eszerint - az emberhez hasonlóan - a nőstények azért élnek még a menopauza után is évekig, mert így segíthetnek az unokák nevelésében. Ez lehet a magyarázat arra, miért élnek az északi pókmajmok nőstényei kiemelkedően hosszú ideig, akár harminc évig is.