Jenő
-3 °C
6 °C

Egyiptomi buszbaleset: négy magyar áldozat az intenzíven

2011.11.07. 07:40 Módosítva: 2011-11-07 12:36:08
Még tart a vasárnapi hurgadai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása. Három gyerek életéért is küzdenek Kairóban, négy könnyebb sérült visszatérhetett a szállodába. A holttesteket magyar katonai repülőgép hozhatja haza.

Hurgadában három helyen ápolják a vasárnapi buszbaleset sérültjeit, a legsúlyosabb állapotban lévő négy ember – köztük három gyerek – Kairóban, intenzív osztályon van, jelenleg is műtik őket, mondta a Magyar Televízió reggeli műsorában Kveck Péter, Magyarország kairói nagykövete. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz.

Az egyiptomi egészségügyi miniszter – aki maga is orvos – személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban – mondta Kveck Péter.

A többiek között is vannak súlyos állapotúak, néhány ember nyílt, illetve többszörös törést szenvedett. Mindenki képes kommunikálni.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul - amint az ehhez szükséges egyeztetések lezajlottak - "hozzák haza" a Magyar Honvédség egyik repülőgépével a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozatainak holttesteit - jelentette be hétfőn újságírók előtt a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter hozzátette: a honvédelmi miniszter jelenleg is az ehhez szükséges egyeztetéseket végzi.

Az MTI közvetve a sérültektől úgy értesült: a hétfőre virradó éjjel többeket kihallgatott a rendőrség, jegyzőkönyvet vettek fel velük arról, hogyan is emlékeznek a balesetre. Volt, aki úgy nyilatkozott: elvesztette az eszméletét, ezért nem emlékszik arra, hogy mi történt. Akik azonban vallomást tettek, azok közül többen arról számoltak be, hogy a busz gyorsan haladt, majd egyszer csak a sofőr elvesztette az uralmát a jármű felett. Volt, aki úgy fogalmazott „a sofőr nem tudta megtartani a kormányt”.

Az MTI helyi forrásból úgy értesült, a balesetben életét vesztette egy terhes nő is, az asszony férje pedig  megsérült, őt kórházban ápolják. Az MTI úgy tudja, a balesetet szenvedett buszon több búvár is utazott, Hurghada kedvelt úticélja a búvároknak.

Két budapesti számon is lehet érdeklődni

Arról még nem döntöttek az orvosok, hogy mikor térhetnek haza az első sérültek. Négyen már visszamehettek a szállodába, ők ambuláns kezelést kaptak. „Az egyiptomi hatóságok megtesznek minden, amit csak lehet" – mondta a nagykövet.

Háromnegyed kilenc óta él a (06-1)458-1247-es és a 458-1276-os budapesti vezetékes vonal, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között.

A legfrissebb információk szerint a balesetet gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta. Az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval, nem helytálló – közölte a nagykövet.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára délután háromkor sajtótájékoztatót tart a buszbalesetről.

Ötven métert csúszott a busz

A magyarokat három busszal vitték a repülőtérre. Az első jármű borult fel a Palm Beach hotel és a repülőtér közti hátsó úton, a szállodától 4-5 kilométerre. Tizenegyen meghaltak, huszonkilencen megsérültek. A halottak és a sérültek között is vannak gyerekek.

A busz utasai szerint már a jobbkanyart sem tudta bevenni a gyorsan haladó jármű. A hazafelé tartó turisták állítólag ekkor még nem sejtették, hogy milyen nagy a baj, volt, aki azt hitte, hogy a sofőr viccelődni próbál az éles kanyarvétellel.

Csakhogy a vezető nem tudta megfogni a járművet, azt megdobta a padka, a busz a bal oldalára dőlt, és kitört üveggel csúszott ötven métert. Csak a szembelévő sáv padkája állította meg. Volt olyan utas, aki utólag azt mondta: furcsa volt a számára, hogy majdnem minden csomag a busz bal oldalára került, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy instabillá vált a jármű.

Tóth Frank nem sokkal a baleset után ért a helyszínre a másik busszal. "Sokaknak tudtunk segíteni, volt, akinek nem" – mondta az MTI-nek. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Gyerekek is voltak a buszon, volt, aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza.

A többiek hazajöttek

A halottak azonosítása még folyik, az áldozatok listája készül, érdeklődni a Külügyminisztérium honlapján megadott telefonszámon lehet, de bővebb információt a sérültekről csak a hozzátartozók kaphatnak, hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A balesetet szenvedő turisták a Best Reisen utazási iroda utasai voltak. A 194 fős csoportból 147-en hazatértek hétfőn hajnali fél kettőkor, gépük másfél órás késéssel landolt a Liszt Ferenc repülőtéren.

Az utazási iroda egyik idegenvezetője, Emad Wakaa egész éjjel a kórházban volt. A Híradónak nyilatkozva elmondta, elsők közt ért a helyszínre, és segített a mentősök és a hatóságok tájékoztatásában. A baleset körülményeiről annyit mondott, a busz a járdaszegélynek ütközött, amely valószínűleg megdobta a járművet, megpördült, majd az oldalára borult.

Az Üzbegisztánban tartózkodó Schmitt Pál köztársasági elnök „megdöbbenéssel értesült a történtekről". Az MTI-nek elmondta: mélyen együtt érez az áldozatok családjaival, az egész nemzet osztozik gyászukban.

Ausztriában történt a legtöbb hasonló tragédia

1983. szeptember 14. – A debreceni Medicor Művek autóbusza Ausztriában, Graz mellett egy szakadékba zuhant, a balesetben tizenöt ember vesztette életét, harmincegyen megsérültek.

1988. július 19. – Jugoszláviában, Topolya és Kishegyes között egy magyar turistákat szállító busz fának ütközött és felborult, négy utas meghalt, tizennégy megsérült.

1988. augusztus 22. – Ausztriában, Schwechat és Schwadorf között a Cooptourist turistabusza egy keresztbe fordult teherautóval ütközött, amely felhasította a busz oldalát. A szerencsétlenségnek tizenkét halálos áldozata és huszonkét sérültje volt.

1991. augusztus 7. – Az ausztriai Trieben közelében egy magyar turistákat szállító autóbusz egy meredek lejtőn lefelé haladva letért az útról és mintegy 100 métert zuhant. A balesetben tizenhat ember meghalt, huszonegy megsérült.

1992. június 27. – Ausztriában, a stájerországi Steinberg és Unterwald között egy Olaszországból hazafelé tartó magyar autóbusz áttért a szemközti sávba, majd a védőkorlátot átszakítva tíz métert zuhant. A balesetnek két halálos áldozata volt, 7 utas maradandó sérüléseket szenvedett, tizennégyen súlyosan, tizenketten könnyebben megsérültek.

1999. január 24. – Ausztriában, a stájerországi Deutschlandsberg közelében egy kőszegi középiskola diákjait szállító turistabusz egy rendkívül meredek szakaszon letért az úttestről, és többször átfordulva lezuhant a domboldalon. A balesetben tizennyolc utas meghalt, huszonheten megsérültek.

2007. október 29. – Ausztriában, a stájerországi Modriach közelében egy olasz bajnoki labdarúgó-mérkőzésről hazafelé tartó szurkolókat szállító magyar turistabusz lesodródott az útról, majd az oldalára dőlve ötven métert csúszott az út menti töltésen. A balesetben hárman meghaltak, huszonöt ember sérüléseket szenvedett. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?