Egyiptomi buszbaleset: négy magyar áldozat az intenzíven

2011.11.07. 07:40 Módosítva: 2011.11.07. 12:36
Még tart a vasárnapi hurgadai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása. Három gyerek életéért is küzdenek Kairóban, négy könnyebb sérült visszatérhetett a szállodába. A holttesteket magyar katonai repülőgép hozhatja haza.

Hurgadában három helyen ápolják a vasárnapi buszbaleset sérültjeit, a legsúlyosabb állapotban lévő négy ember – köztük három gyerek – Kairóban, intenzív osztályon van, jelenleg is műtik őket, mondta a Magyar Televízió reggeli műsorában Kveck Péter, Magyarország kairói nagykövete. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz.

Az egyiptomi egészségügyi miniszter – aki maga is orvos – személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban – mondta Kveck Péter.

A többiek között is vannak súlyos állapotúak, néhány ember nyílt, illetve többszörös törést szenvedett. Mindenki képes kommunikálni.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul - amint az ehhez szükséges egyeztetések lezajlottak - "hozzák haza" a Magyar Honvédség egyik repülőgépével a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozatainak holttesteit - jelentette be hétfőn újságírók előtt a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter hozzátette: a honvédelmi miniszter jelenleg is az ehhez szükséges egyeztetéseket végzi.

Az MTI közvetve a sérültektől úgy értesült: a hétfőre virradó éjjel többeket kihallgatott a rendőrség, jegyzőkönyvet vettek fel velük arról, hogyan is emlékeznek a balesetre. Volt, aki úgy nyilatkozott: elvesztette az eszméletét, ezért nem emlékszik arra, hogy mi történt. Akik azonban vallomást tettek, azok közül többen arról számoltak be, hogy a busz gyorsan haladt, majd egyszer csak a sofőr elvesztette az uralmát a jármű felett. Volt, aki úgy fogalmazott „a sofőr nem tudta megtartani a kormányt”.

Az MTI helyi forrásból úgy értesült, a balesetben életét vesztette egy terhes nő is, az asszony férje pedig  megsérült, őt kórházban ápolják. Az MTI úgy tudja, a balesetet szenvedett buszon több búvár is utazott, Hurghada kedvelt úticélja a búvároknak.

Két budapesti számon is lehet érdeklődni

Arról még nem döntöttek az orvosok, hogy mikor térhetnek haza az első sérültek. Négyen már visszamehettek a szállodába, ők ambuláns kezelést kaptak. „Az egyiptomi hatóságok megtesznek minden, amit csak lehet" – mondta a nagykövet.

Háromnegyed kilenc óta él a (06-1)458-1247-es és a 458-1276-os budapesti vezetékes vonal, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között.

A legfrissebb információk szerint a balesetet gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta. Az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval, nem helytálló – közölte a nagykövet.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára délután háromkor sajtótájékoztatót tart a buszbalesetről.

Ötven métert csúszott a busz

A magyarokat három busszal vitték a repülőtérre. Az első jármű borult fel a Palm Beach hotel és a repülőtér közti hátsó úton, a szállodától 4-5 kilométerre. Tizenegyen meghaltak, huszonkilencen megsérültek. A halottak és a sérültek között is vannak gyerekek.

A busz utasai szerint már a jobbkanyart sem tudta bevenni a gyorsan haladó jármű. A hazafelé tartó turisták állítólag ekkor még nem sejtették, hogy milyen nagy a baj, volt, aki azt hitte, hogy a sofőr viccelődni próbál az éles kanyarvétellel.

Csakhogy a vezető nem tudta megfogni a járművet, azt megdobta a padka, a busz a bal oldalára dőlt, és kitört üveggel csúszott ötven métert. Csak a szembelévő sáv padkája állította meg. Volt olyan utas, aki utólag azt mondta: furcsa volt a számára, hogy majdnem minden csomag a busz bal oldalára került, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy instabillá vált a jármű.

Tóth Frank nem sokkal a baleset után ért a helyszínre a másik busszal. "Sokaknak tudtunk segíteni, volt, akinek nem" – mondta az MTI-nek. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Gyerekek is voltak a buszon, volt, aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza.

A többiek hazajöttek

A halottak azonosítása még folyik, az áldozatok listája készül, érdeklődni a Külügyminisztérium honlapján megadott telefonszámon lehet, de bővebb információt a sérültekről csak a hozzátartozók kaphatnak, hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A balesetet szenvedő turisták a Best Reisen utazási iroda utasai voltak. A 194 fős csoportból 147-en hazatértek hétfőn hajnali fél kettőkor, gépük másfél órás késéssel landolt a Liszt Ferenc repülőtéren.

Az utazási iroda egyik idegenvezetője, Emad Wakaa egész éjjel a kórházban volt. A Híradónak nyilatkozva elmondta, elsők közt ért a helyszínre, és segített a mentősök és a hatóságok tájékoztatásában. A baleset körülményeiről annyit mondott, a busz a járdaszegélynek ütközött, amely valószínűleg megdobta a járművet, megpördült, majd az oldalára borult.

Az Üzbegisztánban tartózkodó Schmitt Pál köztársasági elnök „megdöbbenéssel értesült a történtekről". Az MTI-nek elmondta: mélyen együtt érez az áldozatok családjaival, az egész nemzet osztozik gyászukban.

Ausztriában történt a legtöbb hasonló tragédia

1983. szeptember 14. – A debreceni Medicor Művek autóbusza Ausztriában, Graz mellett egy szakadékba zuhant, a balesetben tizenöt ember vesztette életét, harmincegyen megsérültek.

1988. július 19. – Jugoszláviában, Topolya és Kishegyes között egy magyar turistákat szállító busz fának ütközött és felborult, négy utas meghalt, tizennégy megsérült.

1988. augusztus 22. – Ausztriában, Schwechat és Schwadorf között a Cooptourist turistabusza egy keresztbe fordult teherautóval ütközött, amely felhasította a busz oldalát. A szerencsétlenségnek tizenkét halálos áldozata és huszonkét sérültje volt.

1991. augusztus 7. – Az ausztriai Trieben közelében egy magyar turistákat szállító autóbusz egy meredek lejtőn lefelé haladva letért az útról és mintegy 100 métert zuhant. A balesetben tizenhat ember meghalt, huszonegy megsérült.

1992. június 27. – Ausztriában, a stájerországi Steinberg és Unterwald között egy Olaszországból hazafelé tartó magyar autóbusz áttért a szemközti sávba, majd a védőkorlátot átszakítva tíz métert zuhant. A balesetnek két halálos áldozata volt, 7 utas maradandó sérüléseket szenvedett, tizennégyen súlyosan, tizenketten könnyebben megsérültek.

1999. január 24. – Ausztriában, a stájerországi Deutschlandsberg közelében egy kőszegi középiskola diákjait szállító turistabusz egy rendkívül meredek szakaszon letért az úttestről, és többször átfordulva lezuhant a domboldalon. A balesetben tizennyolc utas meghalt, huszonheten megsérültek.

2007. október 29. – Ausztriában, a stájerországi Modriach közelében egy olasz bajnoki labdarúgó-mérkőzésről hazafelé tartó szurkolókat szállító magyar turistabusz lesodródott az útról, majd az oldalára dőlve ötven métert csúszott az út menti töltésen. A balesetben hárman meghaltak, huszonöt ember sérüléseket szenvedett. (MTI)