El nem tudom mondani, mit éltünk át

2011.11.08. 18:37 Módosítva: 2011.11.08. 20:01
Az egyiptomi buszbaleset egyik túlélője csak arra emlékszik, hogy mindenki egymásra zuhant a buszban, majd gyereksírás és felnőttsírás hallatszott. Vas László szerint a busz sofőrje gyorsan haladt, de ez nem volt szokatlan az ottani közlekedési stílust ismerve.

A közmédia hírstábjának nyilatkozott Hurgadában a tragikus buszbaleset egyik utasa kedden, akinek a csuklója tört el.

Vas László azt mondta: a busz vasárnap este hatkor indult a hurgadai reptérre. A parkolóban három autóbusz állt, ő az elsőre szállt fel. A busz jobb oldalára ült, mert ott volt hely (a busz később a bal oldalára dőlt).

"Elindultunk, nem mentünk 8-10 percet sem, amikor éreztük, hogy a busz megbillent. Egyszer mintha visszajött volna az úttestre, majd a második billenésnél a busz eldőlt a bal oldalára, hát onnantól kezdve már-már el nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk" – mondta.

Mindenki átesett a busz bal oldalára

D  AS20111108015

Nem nagyon tudtak egymásról a baleset pillanatában, mindenki átesett a busz bal oldalára, egymásra. Gyereksírás, felnőttsírás is hallatszott, majd nála "filmszakadás történt" és nem emlékszik a részletekre.

Miután kimászott a járműből, Vas László mentőkre, tűzoltókra emlékszik, meg arra, hogy autók, buszok állnak meg nekik segíteni, részt venni a mentésben.

"Nekem a csuklóm tört el, de ez a kisebbik bajom, lelkileg nagyon megviselt" – mondta megtörten. "Láttam a társaimat, barátaimat, gyerekeket, felnőtteket, ismeretlen embereket, de magyarokat, akik hozzátartozóikat keresték, próbálták kihúzni őket a buszból. El nem tudom mondani, milyen érzés kering bennem".

Vas László szerint gyorsan haladtak, de ezt nem találta kirívónak. A busz sofőrje az ottani közlekedési stílusnak megfelelően vezetett, mert ott eleve mindenki a magyar vezetési morálhoz képest szokatlan stílusban vezet.

Az egyiptomi egészségügy hibátlanra vizsgázott

Vas László egy nagyjából 30 fős búvárcsapattal érkezett Hurghadára. Három másik társával együtt az egyiptomi rendőrség kíséretével visszavitték a baleset után a szállodájukba a csomagjaikkal együtt. Kipakoltak, majd elvitték őket a Best Reisen orvosi ügyeletére, ahol megvizsgálták őket.

"Sajnos tudjuk, barátaink, búvártársaink közül többen meghaltak, hozzátartozóik közt is van halott" – mondta Vas László, aki szerint az egyiptomi egészségügy "hibátlanra vizsgázott". Nem tapasztaltak semmi kirívóan negatív dolgot, megfelelően ellátták őket, segítőkészek voltak velük.

A férfi köszönetet mondott az őket segítő, az egyiptomi üdülőtelepülésen nyaraló és dolgozó magyaroknak is. Külön szólt arról is, hogy az egyik konzul a baleset másnapjának délelőttjén személyesen kereste fel őket, hosszan elbeszélgettek, hogy mi a teendő, ha nincs meg a poggyászuk, útlevelük. "Maximálisan kiálltak értünk" – mondta. Vas László és a három másik szerda reggel utazhat vissza Magyarországra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Bankszámla