Nem emlékeznek a balesetre

2011.11.08. 11:20 Módosítva: 2011.11.08. 12:51
A Hurgadában ápolt sérültek még mindig sokkos állapotban vannak, nem akarnak beszélni a vasárnapi tragédiáról. Két konzul folyamatosan segíti őket.

A hurgadai Nile kórházban ápolt nyolc sérült mellett további hat sérült utazhat haza még kedden Magyarországra. Ők azok, akiket a településhez közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Ők – arra hivatkozva, hogy lelkileg megviselték őket a történtek – nem kívántak nyilatkozni.

A vasárnapi balesetben tizenegyen vesztették életüket, huszonkilencen sérültek meg. Az El Gounából Magyarországra utazó sérülteken kívül a hurghadai Nile kórházban még tizenegy sérültet, Kairóban pedig négy súlyos sérültet ápolnak.

Hurgada, 2011. november 8. A buszbaleset nyolc sérültje elhagyta a Nile kórházat. Kveck Péter kairói nagykövet közlése szerint már csak egy embert kezelnek a kórház intenzív osztályán. A Kairóban ápolt négy sérült állapota továbbra is súlyos, de állapotuk javult.
Hurgada, 2011. november 8. A buszbaleset nyolc sérültje elhagyta a Nile kórházat. Kveck Péter kairói nagykövet közlése szerint már csak egy embert kezelnek a kórház intenzív osztályán. A Kairóban ápolt négy sérült állapota továbbra is súlyos, de állapotuk javult.
Fotó: Kovács Tamás

A Nile kórházban két sérülttel is sikerült beszélnie, de a nevüket vállalva nem akartak nyilatkozni. Mindketten azt mondták: nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban ébredtek. Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el, és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van.

A kórházban több sérült is megjelent az aulában, de láthatóan zaklatott lelkiállapotuk miatt nem lehetett velük beszélni.

Trauma utáni sokk jellemzi a hurghadai buszbaleset sérültjeinek és a hozzátartozók lelkiállapotát – nyilatkozta kedden Kovács Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető pszichológusa a a hurghadai Nile (Nílus) Kórházban.

A pszichológus kedden kora reggel érkezett az egyiptomi üdülőhelyre, s mint mondta, már több súlyos sérülttel tudott beszélni. Hangsúlyozta: krízisintervenció keretében igyekeznek segítséget nyújtani számukra a történtek feldolgozásában.

Kovács Péter nevek említése nélkül azt mondta, hogy az a sérült, akivel legutóbb beszélt, hasonlóan más sérültekhez, semmire sem emlékszik a balesetből, sőt, arra sem, hogy egy másik kórházból szállították át a Nile (Nílus) Kórházba. A pszichológus szerint jellemző a sérültekre, hogy a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak. Tapasztalatai szerint valamennyien tudatában vannak annak, mi történt velük, körülöttük.

"Nehéz kimondani, de vannak olyanok, akik hozzátartozójukat elvesztették, és mégis szerencsésnek érzik magukat, mert nem annyi hozzátartozójukat vesztették el, mint mások" – fogalmazott. Szerinte szerencse a szerencsétlenségben, hogy összetartó csapatról van szó, az utazáson ismerősök, baráti társaságok vettek részt, egymáshoz bejárnak a kórtermekbe, ami nagy segítséget jelent.

A szakember hangsúlyozta: hosszú folyamat vár a sérültekre, az első 4-6 hét a legnehezebb, de évek telhetnek el, mire feldolgozzák a történteket. Azonban még később is, események, évfordulók felidézhetik bennük a balesetet. Mint mondta, dolgoznak a sérültek és a hozzátartozók utógondozásának megoldásán is.

Beszélt arról is, hogy egyértelműen könnyebb feldolgozniuk a történteket azoknak, akik haza tudnak utazni, ez azonban a sérülésektől függ.

A helyszínen a hatóságok mellett a hurgadai magyarok is megpróbálnak segíteni a sérülteknek, illetve a még a településen tartózkodó hozzátartozóknak. Korábbi adatok szerint hatvan magyar él Hurgadában, ők elsősorban turizmusból élnek. Többen már közvetlen a baleset után a helyszínen voltak, segítettek a tragédiában érintetteknek a hatóságokkal kommunikálni, és vizet vittek nekik.

A kairói nagykövetség két konzulja folyamatosan a hurgadai Nile kórházban tartózkodik, kapcsolatban áll a sérültekkel és a hozzátartozókkal – mondta Kaizinger Tibor, a Külügyminisztérium konzuli részlegének munkatársa.

Voltak sérültek, akinek ideiglenes útlevelet kellett kiállítaniuk, mert a balesetben eltűntek az úti okmányaik. A buszon utazók csomagjait egy helyre szállították.

Kaizinger Tibor szerint az egyiptomiak mindent megtesznek a sérült magyarok érdekében, illetve a történtek tisztázásáért.