Szerdára minden hurgadai sérült hazajön

2011.11.08. 19:57 Módosítva: 2011.11.08. 22:20
Szerdán az egyiptomi buszbaleset valamennyi, még Hurgadán ápolt sérültje haza tud utazni Magyarországra. A súlyos sérültek is szállítható állapotban vannak, így őket is hazahozzák. A halottak azonosítása még egy-két napig tarthat Egyiptomban.

Az MTI hivatalosan meg nem erősített információja szerint szerdán a hurgadai buszbaleset valamennyi, még Hurgadán ápolt sérültje haza tud utazni Magyarországra. Az MTI úgy tudja, hogy a súlyos sérülteket is Magyarországra szállítják. Egy sérültet még egészen biztosan meg kell műteni, ám állapota lehetővé teszi, hogy szállítsák és ő kérte, hogy Magyarországra vigyék.

A négy Kairóban ápolt sérült közül hárman gyerekek, valamennyiük állapota súlyos. Két gyerek hozzátartozója – aki ugyancsak megsérült a balesetben – kedden Hurgadából Kairóba utazott.

Kedd este megérkezett a sérültek újabb csoportja

Kedden kora délután Budapestre érkezett a vasárnapi hurgadai buszbaleset sérültjeinek első csoportját szállító repülőgép. A gép nem sokkal délután fél kettő előtt érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljához. A nyolc fős csoportot három mentőautóval vitték kórházba. A sérülteket az MTI információi szerint a Péterfy Sándor utcai Kórházba szállították.

Még kedd este megérkezett a sérültek újabb csoportja. Az MTI tudósítója szerint egy német felségjelű kórházgéppel érkeztek a sérültek, akik közül egy embert hordágyon hoztak le; a többiek saját lábukon hagyták el a repülőgépet. A sérülteket 5 mentőautóval vitték kórházba.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy az este érkező sérülteket ugyanabba a fővárosi kórházba szállítják, mint a kora délután hazatérteket. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője szerint a délután érkezett nyolc sérült egy része ambulánsan kezelhető, van azonban köztük olyan is, akinek súlyos végtagsérülése van.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a kairói magyar nagykövetség azt közölte a miniszterelnökkel - folytatta Szijjártó Péter -, hogy négy súlyos sérültért "aggódnak most a legjobban": őket Kairóban ápolják, az egyiptomi orvosok pedig mindent megtesznek az állapotuk stabilizálásáért.

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a hurgadai balesetben elhunytak hozzátartozóinak kedden, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián. Az intézményben tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta: "a mai ünnepi eseményre, amelyre összegyűltünk, a hétvégi szomorú, sőt rettenetes tragédia árnyékában kerül sor". Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, és a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk - fogalmazott a kormányfő.

A halottak azonosítása még egy-két napig tart

Az Europ Assistance társaság 25 fős speciális mentőrepülőgépet küldött Egyiptomba a magyar sérültekért, s a helyszínen van egy szakértőjük is, hogy a sérülteknek és a kint rekedteknek azonnali segítséget nyújtson. A gépet Innsbruckból indították, és útközben leszállt Budapesten, s innen magyar orvosokat és pszichológusokat vitt magával.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Egyiptomba kedden érkezett szakértői már megkezdték a 11 halálos áldozat azonosítását. Ez egy-két napon belül befejeződhet, és azt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani. Benkő Tibor vezérkari főnök szerint erre a hét második felében kerülhet sor.

Mint mondta, a két AN-26-os szállítógépet már felkészítették, a repülés végrehajtására vonatkozó diplomáciai engedély kiadása folyamatban van, azt várhatóan még kedden megkapják, a két gép személyzetének a vízumkérelmét pedig az egyiptomi nagykövetség soron kívül bírálja el.

Még 15 sérültet ápolnak egyiptomi kórházban

A kairói nagykövetség két konzulja folyamatosan kapcsolatban áll a sérültekkel és a hozzátartozókkal - nyilatkozott a közmédia hírstábjának Kaizinger Tibor, a Külügyminisztérium konzuli részlegének munkatársa. Az egyiptomi kórházakban még 15 embert ápolnak. Közülük négynek súlyos az állapota. Ők Kairóban vannak, a többiek Hurgadában.

Voltak sérültek, akik számára ideiglenes útlevelet kellett kiállítani, mert a balesetben eltűntek az úti okmányaik. A buszon utazók csomagjait egy helyre szállították. Kiemelte a helyi magyarok és az egyiptomi hatóságok jó együttműködését. Hangsúlyozta, hogy az egyiptomiak mindent megtesznek a sérült magyarok érdekében, illetve a történtek tisztázására.