Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holnap mindenkit hazahoznak Egyiptomból

2011.11.09. 17:14 Módosítva: 2011-11-09 17:22:34

Csütörtökön visszaérkezik Magyarországra a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozataiért szerdán kiutazott magyar katonai repülőgép a tizenegy holttesttel és csütörtök estére az összes magyar sérült, valamint az áldozatok és sérültek ingóságai is megérkeznek Budapestre – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Kedden kora délután és este két repülőgéppel összesen tizenhét sérültet hoztak haza Egyiptomból.

Szerdán reggel Hurgadából a buszbaleset újabb öt magyar sérültjét indították útnak repülőgéppel Budapestre. Rajtuk kívül még két kórházban kilenc – nyolc stabil és egy súlyos – sérült van Hurgadában, akik csütörtökön reggel indulhatnak vissza Magyarországra.

Jelenleg Kairóban ápolják a négy legsúlyosabb sérültet, akikhez csatlakozott két könnyebb sérült hozzátartozó is. Ők hatan még szerda este elindulnak és az éjszakai órákban meg is érkeznek Budapestre.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ötfős osztaga is Egyiptomban van. A pszichológus folyamatosan tartja a kapcsolatot a sérültekkel, a közlekedési szakértő kétszer is járt a baleset helyszínén és ugyanazt állapította meg, mint az egyiptomi szakemberek: az elsődleges vizsgálatok szerint a balesetet a megengedett sebesség túllépése okozta.

A magyar orvosszakértők 24 óra alatt azonosították a magyar áldozatok holttesteit és gondoskodtak a szállíthatóvá tételükről. A költségeket Egyiptom állta.

A Kecskemétről szerdán fél 12 után néhány perccel felszállt An-26-os katonai szállító repülőgép egy törökországi megállóval érkezik szerda este Egyiptomba és csütörtökön indul vissza a holttestekkel. Szijjártó Péter elmondta: a családok kérésére ugyanakkor nem árulják el, hogy melyik magyarországi repülőtérre és pontosan mikor érkezik a repülő.

Az áldozatok és a sérültek ingóságai az utazási iroda charterjáratával még a szerdai esti órákban szintén megérkeznek Budapestre.