Holnap mindenkit hazahoznak Egyiptomból

2011.11.09. 17:14 Módosítva: 2011.11.09. 17:22

Csütörtökön visszaérkezik Magyarországra a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozataiért szerdán kiutazott magyar katonai repülőgép a tizenegy holttesttel és csütörtök estére az összes magyar sérült, valamint az áldozatok és sérültek ingóságai is megérkeznek Budapestre – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Kedden kora délután és este két repülőgéppel összesen tizenhét sérültet hoztak haza Egyiptomból.

Szerdán reggel Hurgadából a buszbaleset újabb öt magyar sérültjét indították útnak repülőgéppel Budapestre. Rajtuk kívül még két kórházban kilenc – nyolc stabil és egy súlyos – sérült van Hurgadában, akik csütörtökön reggel indulhatnak vissza Magyarországra.

Jelenleg Kairóban ápolják a négy legsúlyosabb sérültet, akikhez csatlakozott két könnyebb sérült hozzátartozó is. Ők hatan még szerda este elindulnak és az éjszakai órákban meg is érkeznek Budapestre.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ötfős osztaga is Egyiptomban van. A pszichológus folyamatosan tartja a kapcsolatot a sérültekkel, a közlekedési szakértő kétszer is járt a baleset helyszínén és ugyanazt állapította meg, mint az egyiptomi szakemberek: az elsődleges vizsgálatok szerint a balesetet a megengedett sebesség túllépése okozta.

A magyar orvosszakértők 24 óra alatt azonosították a magyar áldozatok holttesteit és gondoskodtak a szállíthatóvá tételükről. A költségeket Egyiptom állta.

A Kecskemétről szerdán fél 12 után néhány perccel felszállt An-26-os katonai szállító repülőgép egy törökországi megállóval érkezik szerda este Egyiptomba és csütörtökön indul vissza a holttestekkel. Szijjártó Péter elmondta: a családok kérésére ugyanakkor nem árulják el, hogy melyik magyarországi repülőtérre és pontosan mikor érkezik a repülő.

Az áldozatok és a sérültek ingóságai az utazási iroda charterjáratával még a szerdai esti órákban szintén megérkeznek Budapestre.

  • Hírek
  • Hírek