Ez a kábítószernél is rosszabb

2011.11.15. 14:01
Megkezdődött a büntetőpere a Fővárosi Bíróságon (FB) annak a szerencsejáték-függő bankrablónak, aki tettenérésekor öngyilkosságot kísérelt meg, főbe lőtte magát, és csak a gyors orvosi segítségnek köszönheti, hogy életben maradt.

A 26 éves, általános iskolai végzettségű, lopás és garázdaság miatt korábban már jogerősen elítélt budapesti férfi az ügyészség szerint szerencsejáték-szenvedélye miatt adósságokba keveredett, ez vitte a bankrablás-sorozatba, amely során 2009-ben és 2010-ben féltucatnyi támadást hajtott végre, összesen több tízmillió forintot zsákmányolt, illetve további hasonló nagyságrendű pénzt megpróbált eltulajdonítani.

Az ügyészség szerint a vádlott az első támadásnál még csupán egy, a józsefvárosi piacon vásárolt, fegyvernek látszó tárggyal fenyegetőzött, de akkor a biztonsági őrtől sikerült egy valódi fegyvert elvennie, és a későbbi bankrablásoknál már azt használta.

"Nem tudok mit mondani"

Volt, hogy figyelmeztetésül a kiszemelt pénzintézeti fiók padlójába lőtt, az utolsó támadásnál pedig, amikor dulakodni kezdett a biztonsági őrrel, közvetlen közelről többször megpróbált rálőni, és csak az őr védekező mozdulatainak köszönhető, hogy a golyók nem okoztak súlyos sérülést, vagy akár halált. A támadó a sikertelen bankrablás helyszínén fejbe lőtte magát, de a gyors orvosi ellátásnak köszönhetően életben maradt.

Fotó: Máthé Zoltán

A vádlott a keddi tárgyaláson visszavonta a nyomozás során tett tagadó vallomásait és javarészt elismerte a terhére rótt bűncselekményeket. "Nem tudok mit mondani. Megtörtént, de sérülést senkinek nem akartam okozni" – mondta a férfi.

A rablássorozat előzményeiről azt mondta: egy házfelújításra vállalkozva kölcsönöket vett fel, az elvégzett munkáért azonban nem kapta meg a pénzét, sőt, "az éjszakából megfenyegették", így még neki kellett bujkálnia, és mivel másképp nem tudta előteremteni a sokmilliós kölcsönök törlesztéséhez szükséges pénzt, bankrablásra adta a fejét.

Gyógyszer és alkohol hatása alatt állt

A cselekménysorozat motivációira irányuló ügyészi kérdések nyomán a vádlott nem tagadta játékszenvedélyét sem. Elmondta: családja elől is titkolta, hogy szerencsejáték-függő. Olykor előfordult, hogy nyert, de végül az a pénz is a rulett-, illetve kártyaasztaloknál maradt.

Fotó: Máthé Zoltán

"Benne voltam ebben a kerékben, görgettem magam előtt a problémákat. Ez a kábítószernél is rosszabb, még annál is jobban leviszi az embert, gyógyszert szedtem és az utolsó támadásnál gyógyszer és alkohol hatása alatt álltam" – mondta a vádlott, aki öngyilkossági kísérletéről annyit mondott: "rádöbbentem, hogy nem sok értelme volt az egésznek, szégyelltem magam".

A férfit nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletével, fegyveres rablásokkal és más súlyos bűncselekménnyel vádolja az ügyészség, amelyért a törvény szerint akár életfogytiglani büntetés is kiszabható.

A bankrablás közben öngyilkosságot megkísérlő támadó büntetőpere tanúk meghallgatásával folytatódik, a jövő héten már a perbeszédekre is sor kerülhet a FB-n.