Mutassuk meg, mi az a kéregöntés

2011.11.16. 17:20

Folyamatosan szállították az utánpótlást a forró teából a kabátban és sokszor sapkában üldögélő résztvevőknek „Az öntöttvas dicsérete” címmel az Öntödei Múzeumban középiskolásoknak rendezett vetélkedőn. A jó hangulatú rendezvényen szakmai zsűri értékelte pontozótáblákkal a három középiskolából érkezett, hat hatfős csapat teljesítményét.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

"Jól van, gyerekek, csak okosan!" - hangzott oldalról többször is a forró teával üldögélő felkészítő tanárok biztatása a totó, villámkérdések, gazdaságpolitikai kérdés, kifejtős kérdés, kiállítás-szervezésről szóló kérdések közben. Egy másik feladathoz öntöttvas berendezési tárgyakat kellett megrajzolniuk, amelyek közé ugyanakkor néhány csapatnál kovácsoltvas tárgyak is becsúsztak, ezeket egyenként ki is emelte a zsűri.

Papírkályha összeállításával pedig még ügyességi feladat is jutott, ehhez olyan reggeli kályháknak a kicsinyített mását kellett elkészíteniük a diákoknak, amelyekben régen a szolgák a kakaót melegítették előre uraiknak. „Ezzel dolgoztak egész éjjel” – presszionálta viccelődve a pontozótáblák felmutatásával döntő szakmai zsűrit az egyik néző.

"Két-három órát készültünk délutánonként" – mondták az egyik csapat tagjai a végén, akik a jó tanulmányi eredményeik miatt kerülhettek be a vetélkedőbe. A felkészülés azonban valójában már ennél jóval korábban megkezdődött: mint Lengyelné Kiss Katalintól, a múzeum igazgatójától megtudtuk, a tanárok és a diákok is már két hónappal korábban felkeresték az intézmény megújult állandó kiállításait a vas- és acélöntésről, valamint az öntöttvas virágkoráról, és megnézték az egykori Ganz öntöde működésének utolsó napját bemutató filmet is.

02

A végeredmény ünnepélyes kihirdetése előtt még az egész versenyt és a teljesítményeket értékelve az igazgatónő jelezte, hogy a versenyen akár részben hiányos ismereteket még nem késő pótolni, hiszen ha a résztvevők előveszik majd az itt kapott emléklapokat, akkor „az unokának is el kell tudni magyarázni, hogy mi is az a kéregöntés”. A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának egyik oktatójától pedig azt is megtudhattuk, hogy az országban összesen száznál is több öntöde van, és például Oroszlányban működik az egyik legnagyobb kipuffogócsonk-öntöde.

Végül mindenki kapott az emléklapok mellé öntödei baseball-sapkát is, amelyet egy közös kép erejéig fel is kellett venniük a diákoknak, de az első három helyezett csapatot emellett csütörtök reggel elviszik busszal a diósdi Kludi Sárgaréz Öntödébe üzemlátogatásra, utána pedig a helyi postamúzeumot is megnézhetik majd.

03

A verseny célja megmutatni a fiataloknak a természettudományi ismereteket, olvasztó-berendezéseket, formázási módokat, magyarázta a végén Lengyelné Kiss Katalin, aki hagyományt teremtene a rendezvényből, a mostani tapasztalatokból pedig egy szakmai füzetet is összeállítanak majd. Szerinte a diákok a két hónap során pontosan megtanulták, mi a különbség az öntött- és a kovácsoltvas között. "Másképpen néznek az utcán a kandeláberekre" – mondta.