Belehalt az éhségsztrájkba a nyugdíjas díler

2011.11.23. 08:35

Mártír vagy gonosztevő? - ezzel a címmel jelentetett meg cikket a kanadai The Victoria Times Colonist Márton Istvánról, a malcom-szigeti tengerpari faluban, Sointulában csak Steve-ként, a marihuánadílerként közismert magyar nyugdíjasról. A 69 éves férfi orvosi célokra, fájdalomcsillapítóként és kikapcsolódni vágyóknak is árult füvet. Mikor a rendőrség lecsapott rá, és vádat emeltek ellene, éhségsztrájkba kezdett a marihuána legalizálásáért. Nem fogyasztott mást, csak gyümölcslevet, vizet és híg levest.

Egészségi állapota már akkor sem volt jó, amikor elkezdte az éhségsztrájkot. Veseproblémákkal és érrendszeri megbetegedéssel küzdött. Több mint egy hónapig nem evett, 79-ről 55 kilósra fogyott. Múlt kedden vitték kórházba, miután szívrohamot kapott. "Meg fogok halni" - mondta a Victoria Times Colonistnak egy vasárnap publikált cikkben. "Még ha ejtik is a vádakat, nem fogom abbahagyni az éhségsztrájkot, amíg vissza nem teszik a marihuánámat pont oda, ahol volt, vissza nem adják a háromezer dolláromat, és meg nem változtatják a törvényt" - jelentette ki.

Márton István vasárnap meghalt a kórházban, közölte orvosa, Jane Clelland. Előzőleg tízezer dollárt, nagyjából kétmillió forintot tett félre, hogy rengeteg alkohollal és fűvel ünnepelhessék meg mártíromságát a többiek.

Tiltakozása megosztotta a falujabelieket. Barátai a közösség megbecsült tagjának tartották. Egykori törzsvásárlója, Des McMurchy szerint a közt szolgálta azzal, hogy füvet árult. Ő például a köszvényes fájdalmait enyhítette a Mártontól vett marihuánával. Heidi Soltau helyi képviselő szerint viszont a többség nem szerette a nyugdíjast. Soltau azzal is támadta, hogy csak azért éhségsztrájkol, mert el akarja kerülni a börtönt.

Az üzlettel először tavaly januárban akadt gond, amikor letartóztatták Mártont, elvették a készpénzét és 2,2 kilogrammnyi marihuánáját. A kanadai cikk szerint traumaként élte meg a letartóztatást a nyugdíjas, aki Magyarország szovjet megszállása óta bizalmatlan volt az egyenruhásokkal. Végül felfüggesztettet kapott. Visszament a falujába, és folytatta az üzletet, ahol abbahagyta. Hetven törzsvásárlója volt, főleg középkorúak és nyugdíjasok. Állítólag nem keresett sokat, volt egy kis autója, és bérelt házban élt. Októberben tartóztatták le újra. "Sosem titkoltam. Én voltam az illegális marihuánaelosztó a szigeten, és büszke vagyok rá" - mondta Márton nem sokkal halála előtt. A kórházban orvosa szerint magyar verseket olvasott.