Ejtették a vádat a mosonmagyaróvári műhibaperben

2011.11.25. 15:41

Ejtette a vádat a mosonmagyaróvári műhibaperben a helyi kórház belgyógyászati osztályán 2008-ban elhunyt fiú anyjának, vagyis a pótmagánvádlónak a jogi képviselője. Ezzel lezárult a mosonmagyaróvári városi bíróságon június elején kezdett eljárás.

Az ügyvéd közlése szerint önmagáért beszél a hetedik orvosszakértői vélemény, amit azért kértek, mert a korábbi hat nem tükrözött egységes álláspontot. Eszerint nem a belgyógyászatra, hanem a traumatológiára kellett volna beszállítani a tizenéves fiút, ugyanis ott végezhették volna el azokat a vizsgálatokat, amelyek feltárják belső sérüléseit.

A tárgyalás után a család ügyvédje arról beszélt: nem értenek egyet az összegző szakvéleményben foglaltakkal, de jogi lehetőségeik kimerültek, ezért ejtették a pótmagánvádat.

A pótmagánvád szerint az orvos foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetést követett el, amikor csupán ittasságot állapított meg a 14. évét pár hónap híján betöltő gyermeknél. A fiú barátai azt mondták a szülőknek, hogy barátjuk az ágyról leesve ütötte meg magát. Csak halála után ismerték be, hogy valójában a harmadik emeletről zuhant ki.

A pótmagánvád szerint a gyereket a kórházban töltött három óra alatt csupán fektették, számos olyan vizsgálatot nem végeztek el rajta, amellyel megállapítható lett volna belső vérzése.

A magát ártatlannak valló orvos korábbi vallomása szerint vele csak a halál megállapítása után közölték, hogy a gyerek nem csupán ittas volt, de balesetet is szenvedett. Mint mondta, a vizsgálat során a gyerek magatartása mindenben az ittasság jeleit mutatta. Semmi nem utalt arra, hogy fájdalmai volnának, ezért benne fel sem merült, hogy a fiú bármilyen sérülést szenvedett volna.

A fiút a kórházba vivő nevelőapa a június eleji tárgyaláson úgy nyilatkozott: ők is a sajtóból tudták meg, hogy a gyerek nem egy ágyról, hanem a harmadik emeletről esett le.