Tagad a Flórián téri bankrabló

2011.11.29. 14:05
Tagadta bűnösségét és vallomást sem kívánt tenni a 2009 januári Flórián téri fegyveres bankrablás és túszejtés vádlottja a Fővárosi Bíróságon megkezdődött büntetőperben.

M. Tamást állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével, azaz túszejtéssel, továbbá fél tucatnyi, 2007 és 2009 között budapesti pénzintézetek sérelmére elkövetett fegyveres rablással, valamint lőfegyverrel visszaéléssel vádolják.

A férfi egy időben a BRFK körözési toplistáját vezette, a legkeresettebb bankrabló volt a fővárosban. Jelen ügyben sem a nyomozás során, sem a keddi tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni. A terrorcselekményért a törvény szerint akár életfogytiglan is kiszabható.

Az ügyészség szerint M. 2007 februárjában indult először bankot rabolni, akkor egy fegyvernek látszó tárggyal fenyegette egy Andrássy úti pénzintézet alkalmazottjait. A következő, 2007 májusi, Flórián téri esetnél viszont már nemcsak néhány milliós zsákmányát vitte magával a bankfiókból, hanem a biztonsági őr fegyverét is.

A vád szerint 2009 januárjában a férfi visszatért a III. kerületi Flórián térre, a biztonsági őr azonban ezúttal fegyvert rántott, dulakodtak, és lövések is dördültek. A rendőrök kiérkezésekor a támadó egy túszt ejtett, magához szorította, és fegyverét hol a túsz hátának, hol tarkójának szegezve menekült el a fiókból, majd 100-150 méterrel távolabb a túsz kiszabadult, az elkövető pedig az egyik közeli panelházba menekült. A rendőrök hiába zárták körül a területet, a túszejtő átöltözött és sikerült kereket oldania. Ezúttal is több millió forint volt a zsákmánya.

Molnár 2009-ben további három támadást követett el pénzintézetek ellen, minden alkalommal több milliót sikerült rabolnia, az utolsó, novemberi esetnél azonban a szemtanúk a bankrabláshoz használt autóról tudtak információkat adni, ami nyomra vezette a hatóságokat és 2010 januárjában elfogták.

A 35 éves férfi a tárgyaláson elmondta: érettségizett, szakmája hentes, a vádbeli időszakban munkája nem volt, használt autók adásvételéből élt. Korábban négy évet kapott kábítószerrel visszaélés miatt, ám büntetéséből csak két évet töltött le, amikor előzetes fogva tartásban volt, a jogerős ítélet kiszabása után azonban nem kapott behívót a büntetés-végrehajtástól, így a fennmaradó két év elévült, és nem kellett letöltenie.

Molnár vádlott-társa, B. Tibor, a Flórián téri túszejtést követő bankrablásoknál sofőrködött az ügyészség szerint. A 37 éves, nyolc általános iskolai végzettségű férfit – aki szintén büntetett előéletű – korábban lopás és kábítószerrel visszaélés miatt ítélték el; a vádbeli időszakban munkája nem volt, a családi vállalkozásba segített be.

Az eljárás során szintén tagadta bűnösségét, érdemi vallomást sem a nyomozás során, sem a keddi tárgyaláson nem tett. B.-t három bankrablással kapcsolatban bűnsegédi magatartással vádolja az ügyészség.

A büntetőper januárban bizonyítással folytatódik.