1,3 millió forint osztálypénzt lopott egy szülő

2011.12.07. 09:41

1,3 millió forint osztálypénzt sikkasztott el egy nehéz anyagi helyzetbe került szülő az egyik nyíregyházi középiskolában - írta meg a Kelet-Magyarország.

A rendőrségi feljelentést a nyíregyházi Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola egyik végzős osztályának szülői munkaközössége tette meg miután kiderült, hogy eltűnt a diákok szalagavató ünnepségére és a bankettre gyűjtött osztálypénze.

A szálak a folyószámlát kezelő egyik édesanyához vezettek, aki beismerte: nyáron nehéz anyagi helyzetbe került, ezért nyúlt hozzá a felügyeletére bízott pénzhez. A nő egyfajta gyorskölcsönként tekintett a végzősök vagyonára, amit gyorsan képes lesz visszautalni a megcsapolt bankszámlára. A szülők kénytelenek voltak újra, egy összegben befizetni a szalagavatóhoz szükséges összeget.

Két szülőt bíztak meg az osztálypénz kezelésével, akiknek külön-külön is hozzáférésük volt a folyószámlához. A hűtlen kezelésre a szalagavató előtt pár hónappal, szeptemberben derült fény.

Mivel a hiányzó 1,3 millió forint nem az iskola, hanem az osztályközösség vagyona, a szülők tettek feljelentést az édesanya ellen. Az iskola, illetve az osztályfőnökök egyébként nem szedhetnek pénzt a ballagási kiadások fedezetére, ezt a feladatot néhány szülőre kell bízni. A hasonló pénzügyi visszaélések elkerülése érdekében azt javasolja a tantestület, hogy legalább három megbízható felnőtt vállalja el a pénzt felügyeletét, a folyószámlához pedig kizárólag közösen férhessenek hozzá.

A megyében több hasonló ügyben folyik rendőrségi nyomozás.